6 magyar történelmi figura, akik simán szerepelhettek volna a Trónok harcában

margaery tyrell,luxemburgi erzsébet,történelem,magyar történelem,trónok harca
A legjobb sztorikat az élet írta már a középkorban is, és ez Magyarországon sem volt másképp. Na vajon emlékeztek az iskolai tanulmányaitokból, kit fejezett le a király korábbi esküje ellenére és ki az valós figura, aki kegyetlenkedései tekintetében Ramsay Boltonon is túltesz?

Ez a cikk, mondanunk sem kell, rengeteg spoilert tartalmaz a Trónok harca tévésorozat első hét évadából.

„A történelmet vérrel írják. A tűz és jég dala regényeimben előforduló atrocitások – legyen
szó szexuális vagy bármilyen másfajta agresszióról – a nyomukba se érnek azoknak a
borzalmaknak, amelyekről történelemkönyvekben olvashatunk.”
George R. R. Martin

A Trónok harca regénysorozat írója nem csak szerénykedésből állítja ezt. Bár sárkányokról és holtak feltámasztásáról egyelőre nem láttak el hitelt érdemlő bizonyítékokkal a történészek, akad néhány történelmi személyiség, aki bátorság és/vagy kegyetlenség és/vagy hatalomvágy tekintetében vetekszik a Trónok harca karaktereivel. Ez persze nem jelenthet újdonságot a rajongók számára, akik bizonyára tudják, hogy az alkotókra olyan valós történelmi események is hatottak többek között, mint a rózsák háborúja, Robert Baratheon figuráját nehéz szétválasztani VIII. Henrikétől, a Falhoz pedig az ókorban épült Hadriánus fala adta az inspirációt. (Erről bővebbet az április 12-én megjelenő Trónok harca bookazine-ben is olvashattok.) De a magyar történelemben is akadt egy-két figyelemre méltó figura, és most közülük hasonlítunk össze néhányat a sorozat szereplőivel.

(A cikk megírásához az unokahúgom, Eörsi Zsuzsanna szaktudását hívtam segítségül, aki ugyancsak jártas a középkor történelmében. Kár, hogy mivel csak 14 éves, a Trónok harcát egyelőre nem nézheti. Mindenesetre köszönöm a közreműködését.)

fotók: Wikimedia Commons, Pinterest, Twitter

A Trónok harca 8. évada április 14-étől látható az HBO-n.