JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Szeretnek-e még verseket a ma középiskolásai? Költészetnapi körkérdés

Borítókép: Szeretnek-e még verseket a ma középiskolásai? Költészetnapi körkérdés Forrás: pexels/Gustavo Fring
Lehet, hogy úgy tekintünk rájuk, mint akik számára a telefonnyomogatás az egyetlen elfoglaltság, az irodalom pedig tömény unalom, rákfene, felesleges nyűg, amivel már semmit sem tudnak kezdeni.

Ez azonban nem igaz. Hiszed vagy nem, a Z-generáció is ismeri a költészetet, igaz, nem feltétlenül azt és úgy, ahogy a korábbiak megszokták – például az átkos telefonnyomogatás poémák utáni nyomozómunkát is jelenthet. A „fizikai” verseskötetet ugyanis sok esetben felváltotta az Insta vagy a Facebook, az irodalmi szöveggyűjteményt pedig – a tanárok nagy bánatára – a TikTok nyúlfarknyi videói helyettesítik. De akkor is: a tinédzserek ismerik a költészetet. Csak máshogy.

Költészetnapi körkérdésünkben arra voltunk kíváncsiak, van-e még a mai 14-20 évesek számára olyasminek értelme, hogy „kedvenc vers”, és ha igen, miért pont azt a költeményt választották, amit. Vegyes és tanulságos válaszok következnek.

Jancsi, 18 éves: Simon Marci a legjobb, ez nem is kérdés. Még egy költői estjén is voltam. Címet konkrétan nem tudok mondani, de minden vers tetszett, amit ott elmondott. Rólunk szól, és még érthető is.

Ábel, 15 éves: Nekem sajnos nincs kedvenc versem. Néha elolvasom, ami szembejön a telón, de egyik se fogott meg annyira, hogy meg is jegyezzem. Ez van.

Vanda, 15 éves: Irodalomórán meg kellett tanulnunk Csokonaitól A Reményhez-t. Még át is írtuk mai stílusba, és elég vicces lett. Meg egyébként is szép vers szerintem. Már úgy értem, az eredeti.

Kata, 20 éves: Radnótit eléggé szeretem. Nagyon szomorú élete volt, és a magyartanárunk annyira érzelmesen adta elő! A Nem tudhatom a kedvenc versem tőle, de a Razglednicák is a legjobbak közé tartozik. Senki nem tudott úgy verset írni a háborúról, mint ő.

Forrás: pexels/Liza Summer

Vince, 19 éves: Drámatagozatosként könnyebb dolgom van, nyilván. Sok költőt és verset ismerek és szeretek, például a slam poetryt, Nádasdy Ádámot, Háy Jánost, Szabó T. Annát, Karafiáth Orsolyát. A legnagyobb kedvenc? Talán Nádasdy. Most éppen. De a jövő héten lehet már valaki mást mondanék. Verscím meg sajnos most nem jut az eszembe egy se.

Tamás, 16 éves: Hát nincs kedvenc versem. Egy technikumba járok, itt legalábbis nem az irodalom meg a vers a fő szempont. Meg különben is, magyarórán csak olyanokat tanulunk, amik unalmasak, régiek és hosszúak. Lehet újabbakat kéne betenni a tananyagba? Vannak egyáltalán újabbak?

Bennett, 20 éves: Inkább regényeket, meg novellákat olvasok, ha van időm rá, költeményeket kevésbé. De József Attilát szeretem. Kedvenc vers? Az, amelyikért kirúgták az egyetemről. Tiszta szívvel… ez az, köszönöm.

Adél, 14 éves: A kedvenc versem Adytól a Lédával a bálban. A szüleimtől emiatt a vers miatt kaptam az Adél nevet, szóval szeretnem is kell, nem?

Csilla, 15 éves: Instán szoktam verseket olvasni, követek is több ilyen oldalt. Sajnos költőket meg verscímeket nem tudok mondani, de általában sok jót találok. Mindenesetre jobbakat, mint amiket a magyarórákon erőltetnek ránk.

Niki, 20 éves: Pilinszky János: Apokrif. Ez az abszolút kedvencem, egyszerűen zseniális. Meglepő? Anyukám magyartanár, ő szokott nekem ilyeneket mutatni, és ez a vers nagyon megfogott. Szerencsére érettségi tétel is lesz. A többiek nagyon kivannak tőle, de én örülök.

Galériánkban mutatunk 8 gyönyörű költeményt a tavaszról!