21. századi technológiával fejezik be a világ egyik leggyönyörűbb templomát

Borítókép: 21. századi technológiával fejezik be a világ egyik leggyönyörűbb templomát Forrás: Getty Images
Ha jártál már Barcelonában, valószínűleg volt szerencséd a város egyik legkülönlegesebb látványosságához.

A Sagrada Família belülről tényleg olyan varázslatos, hogy még a legelszántabb ateistáknak is megdobban a szíve, a festett üvegablakokon beszüremkedő fény pedig számukra is felér egy jelenéssel. Bár a félig befejezett (vagy félig befejezetlen - ahogy tetszik) bazilika kívülről sem mondható átlagosnak, alaposan megoszlanak róla a vélemények, köszönhetően a tervező, Gaudí halála óta eszközölt alakításoknak.

Egy kis áttekintés

  • A Sagrada Família építése 1882-ben kezdődött, ekkor még Francisco de Paula del Villar tervei alapján.
  • Antonio Gaudí csak ezután egy évvel kapta meg a projektet és bár az akkor 30 éves építész nem rendelkezett túl nagy szakmai tapasztalattal, sokkal komplexebb, modernebb templomot álmodott, mint elődje.
  • Az építész 1926-ban bekövetkezett halála után egy tanítványa kezébe került a folytatás, de a '36-os spanyol polgárháború során az épületet megrongálják és odavesznek a tervei és makettjei, így csak Gaudí pár korábban publikált terve alapján tudnak tovább folyni a munkálatok.
  • A Sagrada Família nem csak a tervek hányattatott sorsa és komplexitása miatt épül több, mint 100 éve, hanem mert az eredeti koncepcióhoz ragaszkodva, kizárólag adományokból kivitelezhetik az építkezést.
  • A 21. századi technológia segítségével 2026-ra (Gaudí halálának 100. évfordulójára) sikerülhet befejezni a világ legnagyobb bazilikáját.
A ma elérhető techonológia segítségével olyan terveket készíthetünk, amik teljesen megegyeznek Gaudí elképzeléseivel. Röviden, ma már olyan gépek állnak rendelkezésünkre, amiket számítógépek vezérelnek, így a kődarabokat pontosan olyan alakúra vágják, amilyenre szeretnénk, beleértve a kisebb zsebeket, lyukakat.

- mondja Tristram Carfrae, a kivitelezésért felelős Arup cég megbízott vezetője. Mint tudjuk, a 19. századi tervek és a modern megvalósítás a legnagyobb jóindulat ellenére is könnyen elcsúszhatnak egymás mellett.

A modern lehetőségek mellett a kézműves megoldások elkötelezettjei is vagyunk, így a kődarabok számítógépes megformálása után a front oldalt - ahogy mindig is történt - kézzel munkáljuk meg.

Folytatja a Carfrae. A legnagyobb kihívást az adja, hogy bár sokáig azt gondolták acél, vagy a beton lesz a megfelelő anyag a templom befejezéséhez, igaziból olyan megoldást kellett találniuk, ami könnyű szerkezetű, gyorsan felhúzható, földrengés-és szélbiztos és ami az egyik legfontosabb: előre legyártható. Ez lehetővé teszi, hogy minimalizálják a helyszínen folyó munkálatokat, hiszen az építés hosszú évei alatt sem állhat le teljesen a turizmus.

Azt, hogy a bazilika szüntelenül vonzza a látogatókat, mi sem bizonyítja jobban, mint a koronavírus csitulása utáni legújabb rendelet, miszerint július közepétől év végéig minden hétvégén ingyenesen látogathatják a városlakók. Ehhez mindössze regisztrálniuk kell online - már ha tudnak, ugyanis pillanatok alatt elkapkodják az érdeklődők!

Nektek is nagyon hiányzott már az utazás?