Hogyan alakulnak át az otthonaink a Covid-19 után? Pater nosterek, kincset érő előszobák és dühöngők

otthon,építészet,dudics krisztián,covid-19,világom,társadalom Forrás: Getty Images
Vírusfertőzéstől tartani, heteket-hónapokat tölteni önkéntes karanténban, nonstop összezárva lenni a szeretteinkkel – ezek a tapasztalások átírhatják mindazt, amit az ideális lakókörnyezetről gondolunk. Megváltoznak majd az otthonaink? Lift helyett inkább lépcsőt használunk majd?

Sokat beszélgettünk a bátyámmal, Dudics Krisztián építészmérnökkel arról, hogy vajon a mostani helyzetnek lesz-e bármilyen hatása az építészetre. Úgy döntöttem, veletek is megosztom, mire jutottunk. Mint Krisztián - akinek az ökologikus építészet a szakterülete - mondja, az építészet lassú műfaj, tehát nem várható, hogy egy-két éven belül jelentősen megváltoznak az építészeti trendek. Lehet, hogy később sem. Érdekes például, hogy egyes szakértők a 2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadások után a felhőkarcolók halálát jósolták, de végül nem lett igazuk. Ezzel együtt a covid-19 minden bizonnyal befolyásolja az elképzeléseinket arról, hogy milyen otthonokban szeretnénk élni.

Skandináv feeling

Krisztián szerint az életünk az elmúlt hetekben kicsit hasonlított ahhoz, ahogyan a skandinávok élnek a hosszú őszi-téli hónapok alatt: sokat voltunk otthon. Nem véletlen, hogy a skandináv belsőépítészet az élen jár, és érdemes az ő megoldásaikat ellesni, ha az otthonos és közben praktikus lakókörnyezet kialakítása a tét.

Bezsilipelés

Skandináv otthonokba látogatva gyakran tapasztalhatjuk, hogy a családtagok már a bejárati ajtó előtt leveszik a cipőjüket. Az biztos, hogy ennek a bezsilipelésnek a járvány után még nagyobb szerepe lesz, és talán sokunk otthonában felértékelődik az előszoba szerepe. A magunk részéről egyébként mi is bevezettük azt a szabályt, hogy már a bejárat előtt levesszük a cipőnket (állítólag a cipőtalpunkon simán behozhatjuk a lakásba a vírust!), erre a célra külön szőnyeget és kis sámlit is rendszeresítettem a bejárati ajtónk elé – én szeretném ezt a járvány után is megtartani.

otthon,építészet,előszoba,covid-19,világom,társadalom
Forrás: Getty Images

Balkon

Mostantól valószínűleg bármilyen kicsi erkély értékesnek számít a friss levegő, a természetben levés illúziója és a növénytermesztés lehetősége miatt, legyen szó fűszernövényekről vagy szemet gyönyörködtető virágokról.

erkély,balkon,otthon,építészet,covid-19
Forrás: Pixabay

Sokféle tér

Most sokat vagyunk otthon, és elképzelhető, hogy ez a jövőben is így lesz. Vagy azért, mert mostantól hasonló veszélyekre számíthatunk, vagy azért, mert a cégek felismerik a home office működőképességét (de még inkább hatékonyságnövelő és költségcsökkentő szerepét). Nagyobb lakásokra lenne szükségünk? Talán inkább jobban differenciáltakra, olyanokra, ahol a többféle funkciójú terek jobban elkülönülnek egymástól. Ezt persze nem olyan egyszerű megoldani, de ha például gipszkarton falakban gondolkodunk, vagy az emeletes ágyak alá játszósarkot vagy munkaállomást álmodunk, a lépcső alatti területre pedig mini kamrát tervezünk, máris nagyot léptünk előre.

otthon,építészet,covid-19,világom
Forrás: Getty Images

Jár a csend

Ezt nem gondolja tejesen komolyan, de azért megemlíti Krisztián, aki maga is kétgyerekes apa: milyen jó lenne, ha minden lakás rendelkezne egy süket szobával vagy dühöngővel, ahová nem szűrődnek be a zajok, ahová bármelyik családtag elvonulhatna, ha egy kicsit egyedül szeretne lenni, ha csendre vágyik...

otthon,építészet,covid-19,csend
Forrás: Getty Images

Több generáció?

Ez egy nagyon összetett kérdés, ami külön cikket is megérne, de most csak röviden érintjük: együtt vagy külön kellene-e élniük a különböző generációknak? A covid-19 szempontjából jelenleg az idősebb korosztály a veszélyeztetett. (De más esetben lehet, hogy más lesz a rizikócsoport.) Most akkor ők különüljenek el? Jó-e nekik egymással összezárva, illetve egyedül? És ha segítségre van szükségük? Mi a jó megoldás? Krisztián elképzelése szerint talán az lenne ideális, ha a családok különböző generációi egymás mellett, félig-meddig elszeparált lakóegységekben élhetnének együtt.

otthon,építészet,generációk,covid-19,világom
Forrás: Getty Images
otthon,építészet,lift,pater noster,covid-19
Forrás: Getty Images

Liftek

Bármily vicces, lehet, hogy visszatérnek a pater nosterek, amelyekben nem kell gombokat nyomogatni. Vagy teret hódítanak a hipermodern szerelvények, amelyeket arc- vagy hangfelismerés, mobiltelefonos programozás és ki tudja, még mi minden alapján lehet majd irányítani. Esetleg: a lépcsőt választjuk majd.

otthon,építészet,lift,covid-19,star trek
Forrás: YouTube
Liftes jelenet a Star Trekből

Irodák

Ami az irodákat illeti (ha mégis bejárunk majd dolgozni), a nagy, egy légterű szobák népszerűségét valószínűleg visszaszorítják majd a kisebb terek. Krisztián hangsúlyozza: nagyon fontos, hogy a közös terek levegőjének tisztulását, frissülését hogyan oldják majd meg, bár ez már inkább légtechnikai, épületgépészeti kérdés. Mint mondja, olvasott már olyan tanulmányt, amely kimutatta, hogy egy étteremben hogyan terjednek a kórokozók attól függően, hogy hogyan vannak elhelyezve az asztalok, illetve a szellőzőberendezések.

otthon,építészet,iroda,covid-19,világom,társadalom
Forrás: Getty Images

Ez a pár praktika a jövőben talán még fontosabb szerepet fog játszani az éltünkben: