Tudod, honnan ered az anyák napja, és mikor ünneplik a világ különböző pontjain?

Borítókép: Tudod, honnan ered az anyák napja, és mikor ünneplik a világ különböző pontjain? Forrás: Gustavo Fring / Pexels
Magyarországon idén május 5-én köszöntjük az anyákat, legyenek édesanyák, örökbefogadó és nevelő anyukák, nagymamák, dédnagymamák vagy keresztanyák. Ez az egyik legszebb tavaszi ünnepünk, de vajon miért éppen május első vasárnapjára esik? És miért alakult úgy, hogy egyes országokban máskor van az anyák napja? Utánajártunk!

Itthon már óvodás korunktól kezdve természetes, hogy május első vasárnapja az anyák napja: orgonát szedünk, dalokat és verseket tanulunk, kézműves meglepetésekkel készülünk. Felnőttkorunkban aztán ajándékokkal, programokkal, virágcsokorral kedveskedünk, és aztán a legtöbbünk életében eljön a pont, amikor már „a másik oldalról”, anyaként is megtapasztalhatjuk az ünnep varázsát. Az ünnep történetéről, kialakulásáról azonban sem az óvodában, sem az iskolában nem esik szó általában.

Az anyák napja eredete

Talán nem meglepő, hogy mint sok más ünnepé, az anyák napja története is az ókorba nyúlik vissza. Az ókori görögök tavasszal ünnepségeket rendeztek az istenek anyjának, Rheának a tiszteletére, és ezzel együtt az összes édesanyát köszöntötték. A kereszténység elterjedésével ezt a pogány hagyományt egy újjal igyekeztek felülírni: a nagyböjt negyedik vasárnapján, húsvét előtt 3 héttel a hívőknek haza kellett térniük szülőfalujukba, hogy az ottani templomban vegyenek részt a szentmisén. Az 1600-as évektől kezdve pedig széles körben terjedt el a „Mothering Sunday” nevű ünnep, mert hivatalosan is bevezették, hogy ezen a napon kimenőt kellett kapnia mindenkinek, hogy haza tudjon menni. Sokan már tinédzserként cselédnek szegődtek távol a családjuktól, ez egy remek alkalom volt, hogy viszontláthassák édesanyjukat. Ilyenkor a hazafelé vezető úton virágot szedtek, illetve előre elkészítették a Simnel tortát (ez egy marcipángolyókkal díszített sütemény), amit aztán anyjuknak ajándékoztak.

Az anyák napja története a tengerentúlon egy kicsit másképp alakult. Az Amerikai Egyesült Államokban először Julia Ward Howe kampányolt ezügyben az 1870-es években Anyák Napi Kiáltványa segítségével. Az ünnepet az akkori háborúk megszüntetésért, a béke elősegítéséért szorgalmazta, ezzel is tisztelegve azok az anyák előtt, akik a polgárháború miatt vesztették el gyermeküket. De végül nem neki köszönhetjük, hogy széles körben szokássá vált az anyák napját ünnepelni, hanem Ann Reeves Jarvis-nak, aki még az 1860-as években „Mother’s Day Work Club” néven összejöveteleket szervezett, ahol gyerekgondozást tanított a nőknek, majd „Mother’s Friendship Day” ünnepet szervezett, hogy a függetlenségi háború két ellenséges táborát az anyák összefogásával megbékítsék. Miután 1905-ben meghalt, a lánya az ő emlékére igyekezett elérni, hogy május második vasárnapja nemzeti ünnep, az anyák napja legyen. Az első anyák napját aztán 1908-ban Nyugat-Virginia államban ünnepelték, majd 1914-ben nyilvánították hivatalos ünnepnek. Kezdetben piros szegfűvel köszöntötték a még élő anyákat, fehérrel pedig az elhunytakat, de a virágárusok, édességgyárosok és kereskedők hamar meglátták az üzleti lehetőséget az ünnepben.

Magyarországra 1925-ben ért el az ünnep Petri Pálné, egy államtitkár feleségének jóvoltából. A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt felkarolta az ötletet, és a Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva, március 8-án a MÁV gépgyár foglalkoztatójában munkásgyerekek részvételével rendezték meg az első anyák napi ünnepséget. 1928-ban egy miniszteri rendelettel aztán hivatalos ünneppé nyilvánították hazánkban is.

Forrás: Chay Tessari / Unsplash
Az Amerikai Egyesült Államokban kezdetben piros szegfűvel köszöntötték a még élő édesanyákat, és fehérrel azokat, akik elhunytak.

Melyik országban mikor ünneplik az anyák napját?

Az anyák napja amiatt is érdekes ünnep, mert szinte a világ minden pontján szerepel a naptárakban, de rengeteg különböző időpontban:

— Itthon 1928 óta május első vasárnapja az anyák napja, ahogy több más országban is, például Angolában, Litvániában, Spanyolországban, Szerbiában, Portugáliában, Romániában, Mozambikban és a Zöld-foki Köztársaságban is.

— Az amerikaiak azonban megmaradtak a május második vasárnapjánál, és az ő példájukat követi Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Chile, Ciprus, Csehország, Dánia, Dél-afrikai Köztársaság, Észtország, Finnország, Görögország, Hollandia, Japán, Kanada, Lettország, Malajzia, Németország, Olaszország, Peru, Szlovákia, Svájc, Tajvan, Törökország és Ukrajna is.

— Az Egyesült Királyságban és Írországban a Mothering Sunday hagyományát követve a nagyböjt negyedik vasárnapjára esik anyák napja, idén emiatt március 31-én volt. Bár a Simnel torta ma már inkább a húsvéttal párosul, az időpontot megőrizték az 1600-as évekből.

— Május 10-én ünneplik Indiában, Latin-Amerika legtöbb országában, valamint Hongkongban, Szingapúrban és Pakisztánban.

— Norvégiában a tavaszt sem várják meg, mivel február második vasárnapjára esik az anyák napja.

— Grúziában március 3-án, Afganisztában és Bulgáriában pedig nőnapon, március 8-án ünneplik az édesanyákat.

— A legtöbb arab országban (például az Egyesült Arab Emírségekben, Egyiptomban, Irakban, Kuvaitban, Libanonban, Szaúd-Arábiában) március 21-én, a tavasz első napján ünneplik az anyák napját.

— Franciaországban, Svédországban, Marokkóban május utolsó vasárnapján szokás.

— Van néhány kakukktojás ország még, ahol nem tavasszal van anyák napja. Luxemburgban június második vasárnapján, Argentínában október harmadik vasárnapján, Oroszországban november utolsó vasárnapján, Panamában pedig december 8-án.

Az anyák napi történelemóra után pedig lássuk, milyen filmekkel kapcsolódhatsz ki ezen a napon: