Milyen lenne az életünk 2024-ben internet nélkül? 13 dolog, amit már el sem tudunk képzelni offline

Borítókép: Milyen lenne az életünk 2024-ben internet nélkül? 13 dolog, amit már el sem tudunk képzelni offline Forrás: Alexas Fotos / Pixabay
Az internetetről általában az okoskészülékek és számítógépek jutnak eszünkbe, pedig nemcsak ezekkel kapcsolódunk a világhálóra. A net ma már az életünk minden mozzanatát behálózza a banki ügyektől kezdve a kommunikáción át az oktatásig. De milyen lenne, ha egyszer csak leállna az összes szerver? Elképzeltük!

Tavaly egy fél napig nem volt internet a környékünkön, se vezetékes, se mobilnet, mert elromlott a szolgáltató adótornya. Szinte megbénult a családunk, és ez ébresztett rá, mennyire természetesnek vesszük, hogy manapság annyi mindent el tudunk intézni online, és mennyire átszövi az életünket az internet, pedig alig néhány évtizede van velünk. Bár Nikola Tesla feltaláló már az 1900-as évek elején álmodozott egy „vezeték nélküli világrendszerről“, csak az 1960-as években született meg az internet elődjének tekinthető ARPANET. Kezdetben a haditechnikát szolgálta, majd az egyetemek, kutatók is rákapcsolódtak a hálózatra, és akkor terjedt el igazán, amikor a 90-es évek elején létrehozták a világhálót, vagyis a world wide webet.

Forrás: Fancycrave1 / Pixabay
Magyarországon 2002 óta ünnepeljük május 18-án az internet világnapját, egy nappal az információs társadalom világnapja után.

És hogy hol tartunk azóta? A legfrissebb adatok szerint a magyarországi internethasználók száma 9,24 millió, az internetpenetráció (ez a szám mutatja meg, hogy egy ország lakosságának hány százaléka számít aktív netezőnek) pedig elérte a 91,8 százalékot. Lehet mondani, hogy a világháló és digitalizáció számos negatív „mellékhatást“ hozott magával, például a mozgásszegény életmód, a társas kapcsolatok leépülése, a cyberbullying elterjedése mind a számlájára írható. De általánosságban mégis azt mondhatjuk, hogy az internet számos fronton megkönnyíti, kényelmesebbé teszi az életünket.

Az alábbi galériában összeszedtünk néhány mindennapi tevékenységet, amit ma már nehéz elképzelni offline: