Borítókép: Shannen Doherty: „Az én bakancslistám első helyén maga az élet áll” Forrás: Getty Images/Axelle/Bauer-Griffin

Shannen Doherty: „Az én bakancslistám első helyén maga az élet áll”

A Beverly Hills 90210 sztárja egy éve tudta meg, hogy végstádiumú rákja van. Ám ahelyett, hogy elkezdett volna búcsúzkodni, megfogadta: azt az időt, ami még hátra van, tevékenyen és boldogságban tölti.

Shannen Doherty amerikai színésznőnél - aki ismertségét leginkább a Beverly Hills 90210, valamint a Bűbájos boszorkák című sorozatnak köszönheti-, hat évvel ezelőtt, 50 éves korában diagnosztizáltak először rosszindulatú daganatot. Shannen azonban nem tört össze, sikeresen vette fel a harcot a mellrákkal. Éveken át úgy tűnt, sikerült legyőznie a rettegett kórt, ám a betegség 2020-ban újult erővel támadott és sajnos ezúttal a színésznőt senki sem kecsegteti a gyógyulás reményével. A diagnózis: végstádiumú rák.

„Amikor az orvosom közölte velem, hogy a rák kiújult a szervezetemben és áttéteket képezett, és sajnos, már nem lehet segíteni sem operációval sem kemoterápiával, teljesen összeomlottam. Ám pár nap gyászhangulat után rájöttem, igazából már nincs mit vesztenem, hát miért nem élek úgy, ahogy mindig is szerettem volna? Elhatároztam, hogy a hátralevő időre úgy tekintek, mint egy ajándékra, ezért nem sopánkodással, a négy fal között, hanem aktívan és amennyire a betegség engedi, szabadon és boldogan fogom eltölteni.”- nyilatkozta 2020-ban, nem sokkal a diagnózist követően a színésznő.

Sajnáljuk, de a tartalmat időközben eltávolították az Instagram-ról.

Shannon saját példájával szeretné bizonyítani, hogy még ezzel a borzasztó diagnózissal együtt is vannak perspektívák az életben. Még annak tudatában is lehet teljes értékű az életed, hogy tisztában vagy vele, számodra minden hónap, hét és nap ajándék. Ám pontosan ezért érdemes még az utolsó pillanatokat is kihasználni.

A színésznő nemrégiben az „Entertainment Tonight” című műsorban beszélgetett arról, mennyire szeretné, ha az emberek hozzáállása megváltozna a betegséggel kapcsolatban:

„Szeretném, ha az emberek, a végstádiumú rák diagnózisa hallatán, nem elszürkült, magatehetetlen emberekre gondolnának, akik csak fekszenek szomorúan, hiszen már úgysincs sok hátra. Lehet, hogy valaki beteg, de amíg él, még rengeteg boldog pillanatot megélhet, aktív lehet, utazhat, dolgozhat. És egyébként is, senki sem tudhatja, mit hoz a holnap. Ássuk el magunkat csak azért, mert kaptunk egy diagnózist? Én bizony nem teszem. Inkább kiélvezem minden egyes pillatanát.”- nyilatkozta.

Sajnáljuk, de a tartalmat időközben eltávolították az Instagram-ról.

S hogy mennyire komolyan gondolja mindezt, arra bizonyíték az is, hogy Shannon új filmet forgat „List of a Lifetime” címmel, amely a nők mellrákkal szemben folytatott harcáról szól. A színésznő azért is örül ennek a lehetőségnek, mert nagyon szeretné, ha saját példáján keresztül megmutathatná, egy diagnózis nem jelenti azt, hogy ott és akkor véget is ért az életed. Még számtalan tervedet megvalósíthatod, mire valóban legördül a függöny.

„A férjem sokszor mondja, rajtam nem látszik a betegségem. Odafigyelek magamra, sminkelek, sportolok. Mert számomra most is épp olyan fontos, hogy vonzó és tetterős nő legyek. Nem beszélek, csak nagyon ritkán a betegségemről, mert nem akarom, hogy az határozza meg a mindennapjaimat. Elfogadtam, hogy része az életemnek, de csupán egy szelete, s azon kívül még annyi minden más van!”

A kérdésre, hogy van-e bakancslistája, a színésznő csak annyit válaszolt, hogy a legfontosabb célja és vágya, hogy ő legyen a világ legtovább élő embere, akinek rákja van, a bakancslistája élén pedig maga az élet áll.

A rák nem kíméli a hírességeket sem. Shannen Doherty őszintén beszél róla, így szeretne a sorstársainak segíteni. Ám van olyan is, aki titkolta a betegségét: