Az én városom: Budapest

Borítókép: Az én városom: Budapest Forrás: Éva magazin archív / Lábady István
Egyre jobb itt élni. Ligeti Szilvia 38 éves, egyedülálló, szabadúszó olvasószerkesztő, korrektor mesél az ő�Budapestjéről.

Gyerekkorodban mik voltak a kedvenc budapesti helyeid?
Döntően pesti helyeket tudok mondani: aVidámparkot, az Állatkertet és a Nagycirkuszt. A dédim vigyázott rám, sokat vitt ezekre a helyekre. Volt egy korszak, amikor elképzeltem, hogy majd én is atrapézon leszek, mint a cirkuszi balerinák, aztán máshogy alakult. És természetesen a budai hegyek is a kedvenc gyerekkori helyszíneim voltak.

Budát vagy Pestet szereted jobban?
Régóta érlelődik bennem, hogy Pesten lakjam. Budán mindig egy picit lejjebb költöztem: indultam a Kissvábhegyről, onnan leköltöztem a Szilágyi Erzsébet fasorba, most pedig a Margit körút környékén lakom. Mindig az volt a tendencia, hogy befelé költözzem, olyan helyre, ahol több impulzus ér. Általában fordítva szokott lenni: a belső-Józsefvárosból költöznek az emberek Budára, de nekem most pörgősebb életre van szükségem, amit Buda jelenleg nem ad meg. Itt egyszerűen nincs elég szórakozóhely, nincs elég élet.

Most nem tudok arra akérdésre válaszolni, hogy melyik városrészt szeretem jobban, Pestet-e vagy Budát. Iszonyú nagy kalandnak fogom föl alehetőséget, amit az élet hozott, hogy aPalotanegyedbe költözhetem, ami maximálisan a sűrűje a pesti létezésnek. Valószínűleg pár hónap múlva tudnék arra válaszolni, hogy hova is köt a szívem.
Hol szeretsz sétálni a városban?
Mindenhol nagyon szeretek sétálni, Budán és Pesten egyaránt, de mostanában érthető okokból Pestnek elsősorban anyolcadik-kilencedik kerületében. Teljesen lenyűgöz az az elképesztő fejlődés, ami itt zajlik.
Hol sétálsz a kutyáddal? Vannak-e kutyabarát helyek, mennyire tudod magaddal vinni a kutyádat?
Nagy fejlődés van az utóbbi években, abszolút pozitív a tendencia a kutyabarát helyek számát illetően. Nehezebb lenne arra a kérdésre válaszolni, hogy hova nem vihetem a kutyámat, mert nekem tényleg az a tapasztalatom, hogy mindenhol szívesen látják. Hozzátartozik, hogy egy jól nevelt, kistestű kutyám van, akinek a hangját sem lehet hallani, abszolút szalonképes.

Biztosan te is látod, hogy tavasztól nagyon sok helyen kiteszik a kutyaitató tálat, annyira evidens, hogy együtt mozog a kutya agazdival. Akutyámmal a budai vár környékén szoktunk sétálni, a Toldy Ferenc utca, Szabó Ilonka utca környékén. Sokat járunk a Várba, a budai hegyekbe, föl aRózsadombra, a Mechwart-ligetbe, a Duna-partra.