A Balkánon van a Európa Maldív-szigete: Albánia olcsóbb, mint a Balaton

Borítókép: A Balkánon van a Európa Maldív-szigete: Albánia olcsóbb, mint a Balaton Forrás: Getty Images (UCG / Contributor)
Albániában van a Európa Maldív-szigete: és mindent összevetve olcsóbb, mint a Balaton. Gyönyörű táj: azúrkék tenger, szemkápráztató hegyvonulatok várják a turistákat, de nem szabad elfeledni, hogy ez még mindig a Balkán. Mutatjuk, mi vár, ha a bakancslistádra tűzöd az Albán Riviérát.

Egyre népszerűbb a turisták körében

Ezen a nyáron a közösségi oldalak a Maldív-szigetekhez hasonló tengerparttal rendelkező Albánia képeivel vannak tele. Nem csoda, hisz amerikaiak millióinak lett kedvenc nyári úti célja. A kristálytiszta vizeiről, festői tengerparti falvairól és hihetetlenül ősi nemzeteiről híres régió az idei szezonban a turizmus rekordnövekedésére készült.

2014-ben az ország 3,5 millió látogatót fogadott. 2019-re ez a szám 6,3 millióra nőtt, ami 74%-os növekedést jelent. 2023-ra pedig a várakozások szerint a turisták száma meghaladhatja a tízmilliót is.

Forrás: unsplash(@polina_art)

Olyan falvak, mint Saranda, Ksamil, Borsh, Himare és Dhermi gyönyörű strandokkal rendelkeznek, ma már egyre több turista bakancslistájára kerülnek fel, jogosan. Albánia 450 kilométeres partjait északra az Adriai-tenger, délebbre a Jón-tenger azúrkék színű vizei mossák. Ha szereted strandokat, akkor ez az ideális úti cél számodra. Sokan azt állítják, olyan élmény, mintha a Maldív-szigeteken lennél, egyszerűen meseszép, szinte filmbeillő kék tenger és fehér homokos part, ameddig a szem ellát.

Albánia ráadásul olcsó és még egyelőre nem annyira felfedezett, mint más hasonló kvalitásokkal rendelkező turistacélpontok. Nem kell attól tartanunk, hogy mindennap késhegyre menő harcot kell vívnunk napágyakért, vagy egy nyugodt helyért a tengerparton. Érdemes még most ellátogatni, mielőtt ezeket a helyeket is felkapják.

Forrás: unsplash (@janigodari)

Felmentem az egyik világszerte ismert online utazási és foglalási weboldalra, amely lehetőséget kínál a szállások, szállodák, apartmanok, nyaralók, és egyéb szálláslehetőségek könnyű és kényelmes foglalására. Vízparti, 3 csillagos szállást kerestem Albániában és a Balatonon két fő részére a következő 7 éjszakára. Az árak szinte ugyanazok voltak, egy picit olcsóbban tudtam volna foglalni az albán riviérán.

Nem mind arany, ami fénylik

A TikTok-on olyan videókat is lehet látni, ami a közösségi oldalakon látható képeket állítják szembe a valósággal. Mert már Albánia bővelkedik a természeti adottságokban, elmaradt gazdaságú országról van szó. Előfordul, hogy a meseszép strandok hátterében lepusztult épületek is előfordulnak, illetve elég nagy a szakadék az egyes társadalmi rétegek között, melyek árnyalhatják a képet.

A lenti galériában arról is beszélünk, hogy milyen árnyoldalakkal találkozhatsz, ha a Maldív-szigetekhez hasonlító albán Riviériára utazol.

Nézd meg a galériánkat!