8 étel, ami csökkenti a koleszterinszintet és jót tesz szíved egészségének: az étcsokoládé is segíthet!

Borítókép: 8 étel, ami csökkenti a koleszterinszintet és jót tesz szíved egészségének: az étcsokoládé is segíthet! Forrás: Pexels/Nadin Sh
A szívbetegség vezető halálok a világon, de megfelelő étkezési szokásokkal csökkenthető a koleszterinszint és javítható a véráramban lévő zsírok mennyisége. A magas koleszterinszint – különösen a „rossz” LDL – ugyanis összefügg a szívbetegségek fokozott kockázatával. Az alacsony „jó” HDL-koleszterin és a magas trigliceridszint szintén összefügg a fokozott kockázattal.

A magas koleszterinszint hatásai

Magas koleszterinszintről akkor beszélünk, ha túl sok a koleszterin nevű zsíranyag a vérben. Főleg a zsíros ételek fogyasztása, a nem elegendő mennyiségű testmozgás, a túlsúly, a dohányzás és az alkoholfogyasztás okozza. Megfelelő mozgással és egészséges táplálkozással azonban jó eredmények érhetők el. A túl sok koleszterin elzárhatja az ereket, ami jelentősen növeli a szívproblémák kialakulásának esélyét és a stroke-ot is. A magas koleszterinszintet vérmintából állapítják meg.

Forrás: Pexels/Polina Tankilevitch

Tipikus tünetei nincsenek, általában az emiatt kialakult problémák szimptómái jelzik, hogy gond van. Ilyen például a szívbetegség okozta mellkasi fájdalom, a magas vérnyomás, a stroke és más keringési betegségek. A bőrön a puha, sárgás kinövések vagy elváltozások, amelyeket xanthomának neveznek, emelkedett koleszterinszintre utalhatnak. Férfiaknál impotencia is kialakulhat az állapot miatt, valamint sok elhízott vagy cukorbeteg embernek is magas a koleszterinszintje.

Íme 8 olyan étel, amely csökkentheti a koleszterinszintet és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát!