Kineziotape: trendi színes tapasz vagy tényleg működik?

Borítókép: Kineziotape: trendi színes tapasz vagy tényleg működik? Forrás: Andrea Obzerova / EyeEm / Getty Images
Szinte mindenki tudja mi az a kineziotape, de vajon azt is, hogy mire szokás használni és valóban segít is? Ez a Runner's World cikke.

A tapaszt ismerők és használók azt mondják a kineziotape jó lehet enyhe izomfájdalmak enyhítésére, valamint be- és kikapcsolhatja az izmokat attól függően, hogy mi a cél.

A kineziotapaszt az 1970-es években fejlesztette ki Kenzo Kase japán kiropraktőr, orvos. A merev orvosi tapaszok helyett valami olyasmit akart létrehozni, ami hasonlít az emberi bőr rugalmasságához. Noha profi sportolók, gyógytornászok és edzők egyaránt széles körben használták, igazán a 2008-as nyári olimpiai játékok után robbant be a köztudatba a tapaszok használata.

4 db kineziológiai szalag - zöld

4 db kineziológiai szalag - zöld

A kineziológiai szalagot különösen a krónikus fájdalom, izom- és ízületi rendellenességek mérséklésére lehet gyorsan és hatékonyan alkalmazni. Fájdalommentes és hatékony segítséget nyújt ficamok, húzódások, sportsérülések, gerinc- és végtagfájdalmak kezelésekor, valamint mozgásszervi műtétek utáni rehabilitációban is. De alkalmazható menstruációs panaszok enyhítésére is. A felhelyezett tapasz hatására a bőr és a szövetek fellazulnak, a nyirokfolyadék áramlása intenzívebbé válik, javul a vérkeringés, és csökken a fájdalom receptorokra nehezedő nyomása is. Stabilizálja az izmokat, ízületeket, mentesíti a sérült szövetek terhelését, megakadályozza az izomgörcsök kialakulását illetve csökkenti a gyulladások bekövetkezésének lehetőségét.

A terméket a megrendeléstől számított 3-5 munkanapon belül tudjuk kiszállíttatni.

6390 Ft

A legtöbb kineziotape pamut, spandex (rugalmas anyag), valamint ragasztó kombinációjából készül, és teljesen különbözik a szokásos pamut fáslitól, amit gyakran használtak enyhe sérülések esetén. A fáslit általában ízület körüli támasz létrehozására használják, ami valójában korlátozza a mozgást. A kinezio szalagot viszont az eredeti hosszának akár 40 százalékára is ki lehet nyújtani, miközben megőrzi rugalmasságát, ami lehetővé teszi, hogy támaszt nyújtson anélkül, hogy akadályozná a test mozgását.

Hogyan működik a kineziológiai tapasz?

Helyesen alkalmazva enyhén megemeli a bőrt az alatta lévő szövetekről. A bőrben, valamint a fascia, az izmok és más kötőszövetek mély rétegeiben idegreceptorok találhatók. A szalag felhelyezésekor ezeknek a területeknek a kompresszióját vagy dekompresszióját okozza, és lehetővé teszi, hogy megváltoztassa az agy fájdalomjelzéseit.

kineziotape, kinezioszalag, sérülés, futósérülés, sportsérülés
Forrás: Sportpoint / Getty Images

A folytatásért kattints IDE!

És íme pár gyakorlat, a leggyakrabban előforduló futósérülések kezelésére: