Hogyan készülj, ha MOST mész életed első terepfutó edzésére?

terepfutás, futás télen, futás sárban, terepfutó cipő, futócipő Forrás: Szász Norbert
Ha kellemes tavaszi délután lenne, amikor hét ágra süt a nap és az erdei ösvények hetek óta nem láttak esőt, nos, akkor ez a cikk okafogyott lenne. Ám télen, sártól cuppogó, vagy latyakos, csúszós útvonalon, egyáltalán nem mindegy, hogyan vágsz neki az erdőnek, ha még soha nem próbáltad futva.

Eleve jó, ha nem egyedül indulsz útnak, az is segít, ha futótársad ismeri az útvonalat, amin futni fogtok. Beszéljétek meg, hogy milyen az útvonal, lesz-e benne például hosszabb emelkedő, van-e kút menet közben. Csak olyan távra, időtartamra indulj el, amin rutinosan futsz síkon. Nagyon nehéz és hosszú útvonalra futóruházatban, megfelelő felszerelés nélkül inkább ne indulj el most. A következő ajánlások viszont rövidebb futások során is erősen javasoltak!

Láthatósági mellény

Láthatósági mellény

Láthatósági fényvisszaverő mellény Modern pántos fényvisszaverő mellény állítható méretben Alkalmas motorosoknak, futóknak is a jobb láthatóság érdekében Könnyen tisztítható, mosható Méret: Derék: 70-98cm Hossza: 38-50cm Pánt: 1*1.5m, 2*1.23m

A terméket a megrendeléstől számított 3-5 munkanapon belül tudjuk kiszállíttatni.

1990 Ft

1. A legfontosabb jelen pillanatban, hogy legyen egy JÓ terepfutó cipőd!

Közel 20 éve járom az erdőt futva és azok közé tartozom, akik mindig is futottak aszfaltos futócipőben terepen is. De nem olyan időszakban, mint a mostani! Csakis jól kapaszkodó, kifejezetten sáros, havas útra ajánlott terepfutó cipőben indulj el! Jó lehet például a Salomon Speedcross, a Saucony Peregrine 10 ST, az Inov-8 Mudclaw szériák. Ha nincs ilyesmid, ne most próbáld ki, milyen a terepfutás, mert nem fogod élvezni, sőt sérülésveszélyes is! Maradj inkább aszfalton!

terepfutás, terepfutó cipő, futócipő, futás télen, futás hóban
Forrás: Szász Norbert

2. Fejben arra készülj, hogy lassabb tempókat mutat az órád!

Sáros, havas útvonalon sokkal bizonytalanabb a mozgás még egy jó futócipőben is, ami miatt a legtöbb futó lassabb tempóra vált. Ehhez jön még a terep adta szintkülönbség, ami szintén lassít. Ha 1 órás futásra indulsz, ne lepődj meg, ha nem a megszokott távot futod ennyi idő alatt, hanem kevesebbet, de ne keseredj el, mert nagyon sokat tesz az erőnléthez a rendszeres terepfutás.

3. Légy türelmes önmagadhoz, különösen a technikás ösvényeken!

Persze érdemes könnyű pályát választani az első futásokhoz, ám, ha mégis szembetalálod magad 1-1 combosabb emelkedővel, ne kínozd magad azzal, hogy erőből megpróbálsz felfutni, nyugodtan válts sétára, sokkal gazdaságosabb, az edzésed hátralévő részén jól jöhet még a tartalék energia. Köves, gyökeres, meredek, sáros lejtőn sem érdemes – pláne nem az első alkalmak során – jól nekiiramodni, egy rossz lépésből adódó esést vagy lábfejbicsaklást, elcsúszást követően egész komoly sérüléseket szedhetsz össze. Idő, mire kialakul a rutin, ami magabiztossá tesz a mozgásban.

#vegyélhazait: Viblance Pekándiós- Quinoa Granola

#vegyélhazait: Viblance Pekándiós- Quinoa Granola

Mennyeien finom és tápláló reggeli egészségtudatos ínyenceknek!

Ha valami igazán finomra vágysz, kóstolnod meg ezt! A Viblance díjnyertes granolája nem csak igazi ízélmény, de csakis tiszta összetevőkből, aromák, színezékek és egyéb mesterséges alapanyagok nélkül készül. Gluténmentes, növényi alapú.

A termék limitált számban elérhető webshopunkban!

1590 Ft

1770 Ft

4. Vigyél vizet és pici élelmet!

Az erdei útvonalakban rejlő szintkülönbség és persze a sár, a hó, a csúszkálás, jóval több energiát emészt fel, mint az aszfaltos síkfutás. Kezdőként soha ne indulj el éhgyomorra és 1 órán túli futásokhoz vigyél némi folyadékot és valami harapnivalót. Terepfutás során jóval több kiszámíthatatlan helyzetbe kerülhetsz, inkább legyen a zsebedben egy szelet csoki, semmint eléhezve botorkálj kilométereken át, míg közlekedési eszközhöz érsz.

terepfutás, futás hóban,
Forrás: Szász Norbert

5. Plusz egy réteg csodákra képes!

A legjobb, ha van egy jó futókabátod, amit akár a derekadra is köthetsz, ha éppen nincs rá szükséged, viszont óriási komfortnövelő hatása van, ha fázni kezdenél.

6. Legyen nálad telefon!

Talán a legfontosabb kötelező felszerelés minden terepfutásnál a működő telefon. Nélküle még egy könnyű, órás kocogásra se indulj el az erdőbe. Ezt érdemes kezdettől fogva megszokni. Soha nem tudhatod, mikor lesz szükség arra, hogy segítséget hívj. Akár mert elvéted az útvonalat (ha ilyen előfordul jó, ha a kedvencek között ott van a https://turistautak.openstreetmap.hu/ oldal), akár mert bajba kerülsz vagy kerül más. Ezt szokd meg kezdettől fogva. Működő telefon nélkül ne menj erdőbe futni!

Runner’s World 2020/06 (digitális verzió)

Runner’s World 2020/06 (digitális verzió)

Arról már sokat olvashattunk, hogy a kávéval és a koffeinnel kapcsolatban bizonyára vannak tévhiteink. Szakértőnk most nagyon alaposan rendet csinál a fejekben. Olvasd el cikkünket a stimulátor hatásról, és a jövőben biztosan megfontoltabban tolod majd a koffeint!

Teljesítménydiagnosztika. Biztosan vannak olyanok, akik első blikkre talán átlapozzák majd ezt a cikket, mert nem szeretnek belemenni a tudományos részletekbe. Van nekik egy jótanácsom! Ne tegyék! Íme egy olyan cikk a teljesítménydiagnosztikáról, amely életszerűen és olvasmányosan járja körbe a témát. Vigyázz! A végén még te is kedvet kapsz!

Hol jobb futni, Japánban vagy Amerikában? Két fantasztikus magyar futó történetén keresztül mutatjuk be, hogy milyen a futóélet a világ két, tőlünk igen távoli pontján. Néha nagyon izgalmas látni, mennyire más a kultúrája a futásnak a különböző kontinenseken, és ennek egyes elemeiből inspirálódhatunk is.

Ezen a télen nem fogunk futóversenyeken részt venni. Vagy mégis? Igen! Összegyűjtöttünk néhány nagyon izgalmas futóeseményt, hogy a járvány idején se maradjunk érmek nélkül.

595 Ft