Gyakran vagy szétszórt? 10 memóriajavító tipp

Borítókép: Gyakran vagy szétszórt? 10 memóriajavító tipp
Mindannyian feledékenyek vagyunk bizonyos mértékig, ez még önmagában nem orvosi eset.

Jártatok már úgy, hogy hirtelen nem tudtátok, miért indultatok a szobába, nyitottátok ki a szekrényajtót vagy épp hova tettétek a gyerekek tegnap befizetett ebédjegyeit? Kínos lehet az is, ha a ritkán látott ismerős neve sehogyan sem ugrik be, pedig ő nem csak a nevünket, de még a gyerekeinkét is könnyedén elsorolja. Igen, ilyenkor mindig szent esküvel megfogadjuk, hogy mindenképp kerítünk valami emlékezetjavítót, beszélünk a háziorvossal, elkezdjük azt a tutibiztos memóriajavító módszert, amit a szomszéd néni ajánlott, aki bár már elmúlt 80, de még minden volt osztálytársát fel tudja sorolni (igaz, minket mindig összekever valakivel).

Mindannyian feledékenyek vagyunk bizonyos mértékig, ez még önmagában nem orvosi eset. Orvoshoz mindenképpen akkor forduljunk, ha a velünk történt eseménynek nem csak bizonyos részleteire nem emlékszünk, hanem maga az esemény egésze is homályba merült. A feledékenység oka nemcsak az évek múlása, hiszen a szétszórtság a fiatalkorúaknál is gyakran előfordul, de figyeljünk oda, mert a ez depresszió egyik jele is lehet.

6 dolog, amit mostantól könnyen megjegyzel - kattints!


Összegyűjtöttünk nektek néhány ötletet, amelyek segítségével könnyebben úrrá lehettek a napi káoszon.


1. Egy új ismerős bemutatásakor kérdezzük meg nyugodtan újra a nevét, esetleg hogy szólíthatjuk, beszélgetés közben is szólítsuk meg, sőt elköszönéskor is mondjuk ki a nevét, így könnyebben rögzül.


2. Ne szégyelljük a ritkábban látott ismerősök, barátok nevét, fontos adatait noteszben rögzíteni. Sokan vagyunk vizuális típusok, akik jobban megjegyzik az adatokat, ha leírhatják, s a szemükkel is rögzíthetik.


3. Legyen állandó helye a szüntelenül keresgélt holmiknak (kesztyű, kulcsok). A kulcsoknak legjobb hely az ajtó mellett elhelyezett akasztós kulcstartó.


4. Legyen a ház központi helyén egy parafatábla vagy mágneses tábla, amin a fontos események, üzenetek helyet kapnak. A naptárunkban is előre rögzítsük a jeles alkalmakat.


5. A legfontosabb telefonszámok mindig legyenek a készülék mellé kiírva, mert vészhelyzetben előfordulhat, hogy semmi nem fog az eszünkbe jutni.


6. Mindig legyen nálunk jegyzetfüzet, toll, amire az információt azonnal felírjuk, és rendszeresen, pl. reggeli után nézzük át a teendőket.


7. Ha épp az segít, bár viccesnek tűnik, de ne szégyelljünk hangosan beszélni. Pl. ha elindulunk a kulccsal valahova, de közben csörög a telefon, mondjuk ki, hogy most ide teszlek a konyhaasztalra.


8. A gyógyszereket rendszeresen (naponta vagy akár hetente), de mindig azonos időpontban adagoljuk ki, így rápillantva eldönthetjük bevettük-e már az aktuális adagot.


9. Rendszeresen dolgoztassuk a memóriánkat, például kvízjátékokkal, az emlékezeten alapuló kártyajátékokkal. Népszerűek Budapesten és a nagyvárosokban a különféle Kvíz Nightok is, amelyeken csapatban versenyezhettek.


10. Fordulhatunk segítségért a természethez is, hiszen kiváló teák, természetes alapanyagokból előállított kapszulák, táplálék kiegészítők állnak rendelkezésünkre a patikákban, gyógynövényboltokban.


Végül íme egy egyszerű memóriajáték a sok közül:

Alkossunk szavakat a megjegyzendő dolgok kezdőbetűiből, így könnyebben eszünkbe jut például a bevásárlólista (ha már a cetlit otthon hagytuk). Van, aki a számokra esküszik. Például ha elsorolja és megszámolja a teendőit, csak a végösszeget kell megjegyeznie, és eszébe jutnak a tennivalók. Próbáld ki, neked melyik válik be jobban!

Fotók: Europress/Getty