Borítókép: Az emlékek haszna

Az emlékek haszna

Kiderült, hogy nemcsak jó, hanem hasznos is felidézni a tüneményes balatoni vakációt, a fájó szerelmet vagy az óvoda udvarán felépített csodálatos homokvárat.


1. érv: Meghozza a jókedvet
Egy illat, dallam, hang, nevetés, egy fénysugár, egy ruha vagy ékszer: az emlékeket sok minden felidézi. Egy pillanatra ugyanott vagyunk, ahol egykor. És ugyanúgy érezzük magunkat, mint egykor. Ha egy pozitív emlék hatására megáll az idő, a testünk azonnal reagál rá. Az ilyen emlékfelidézést gyakran használják terápiás kezelések során. Tudományos kísérletek bizonyítják, hogy a pozitív gondolatok felszabadítják a DHEA (dehidro-epiandroszteron) nevű fiatalító hormont, több vér jut az agykéregbe, egyenletesebbé válik a szívverés.

2. érv: Célt és tervet ad
Olykor úgy érezzük, nincs bennünk elég ambíció, többet szeretnénk kihozni magunkból, új célkitűzések kellenének. De honnan szedjük őket? A válasz pofonegyszerű: az emlékeinkből. Az önéletrajzi reflektálás segítségével újra elő tudjuk venni azt, ami fontos nekünk az életben. Melyek voltak azok a pillanatok, amelyekben úgy éreztük: szép az élet? Mikor voltunk boldogok? Miről álmodtunk kisgyermekkorunkban? Azok a pillanatok, amelyek erősen rögzültek az agyunkban, sokat elárulnak motivációinkról.

3. érv: Megóv a hibák ismétlésétől
Kutatások bizonyítják, hogy azokat a helyzeteket, amelyekben rosszul viselkedtünk, tartósan megőrzi memóriánk, és ezzel megvéd bennünket attól, hogy ugyanazt a hibát még egyszer elkövessük. Hibáink emléke tehát igen erős és nagy hasznunkra van, akármilyen kínos.

4. érv: Fenntartja a vakációs érzést
Nemrég jöttünk meg egy fantasztikus tengeri útról, egy darabig még semmiképpen nem akarjuk elveszíteni ezt a nyugodt, laza érzést, de már másnap bepánikolva kapkodunk az íróasztalunknál – ismerős? A nyaralást úgy a legjobb szervezni, hogy pár napig ne kelljen még visszaállni a taposómalomba, hanem maradjon idő feltölteni a legszebb fotókat, végigsimogatni a szuveníreket, elábrándozni a legjobb perceket idéző kis kütyük fölött.

5. érv: Segítséget nyújt nehéz időkben
Betegségben, depresszióban, egy tragikus esemény súlya alatt vagy szimplán csak nyomasztó rosszkedv idején segíthet, ha emlékeinket kronológiai sorrendben felidézzük. Ahhoz, hogy az életünkre teljes rálátásunk legyen, el kell távolodnunk az adott pillanattól.

6. érv: Ráébreszt a rossz viselkedési mintákra
Az évek során összegyűjtött élettapasztalatok egyre bölcsebbé tesznek bennünket – már ha megfelelően kezeljük őket. Ha nem keserűen tekintünk vissza minden félrecsúszott frizuránkra és elvétett szavunkra, hanem baklövéseinkből megpróbálunk következtetni azokra a hibás – szaknyelven aláásó – mintákra és összefüggésekre, amelyek az adott rossz helyzethez vezettek.

7. érv: Enyhíti a veszteséget
Az a pillanat, amikor az életben utoljára láttunk egy szeretett rokont vagy jó barátot, később felértékelődik, emléke talán minden másnál erősebben belevésődik az agyba, és gyakran élethűen lejátszódik a képzeletben. A veszteség feldolgozásához elengedhetetlen a szép és különleges élmények visszaidézése. Nem más a helyzet a megszakadt kapcsolatokkal sem.

8. érv: Megnöveli az önbizalmat
Sokszor szorongunk és nyugtalankodunk. Ha izgulunk, hogy csúfos kudarc lesz a barátnőnk esküvőjére írt köszöntőnk, gondoljunk arra a prezentációra, amelyet nemrégiben sikeres üzletemberek előtt tartottunk. „Túléltem azt is, akkor ezt miért ne élném túl?” Az emlék olyan forrás, amelyből erőt meríthetünk céljaink eléréséhez: „

Szöveg: Kocsár Anikó, fotó: europress. Ez a cikk a 2012. évi áprilisi számban jelent meg. Minden jog fenntartva.