JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Ezek az ételek jelentősen lassítják az anyagcserédet: figyelni kell a mértékkel való fogyasztásra

Borítókép: Ezek az ételek jelentősen lassítják az anyagcserédet: figyelni kell a mértékkel való fogyasztásra Forrás: Polina Zimmerman/Pexels
Az anyagcsere lelassulása egy abszolút természetes folyamat. Sajnálatos módon észrevehető, hogy az idők teltével nemcsak a testünk, de az anyagcserénk is egyre lassabb lesz, ez pedig nyilvánvalóan olyan kellemetlen tünetekkel jár, mint a nem kívánt súlygyarapodás, az esetleges puffadás, és mindezt gyakorta gyomorfájdalom is kíséri. Azonban ha kellően odafigyelünk az egészséges, rostdús táplálkozásra, illetve a rendszeres testmozgásra, úgy felgyorsíthatjuk az adott folyamatot.

Mi lassíthatja az anyagcserét?

Alapvetően az életkor egyértelműen tudja lassítani az anyagcserét, azonban megfelelő étkezéssel és testmozgással abszolút felgyorsítható az adott folyamat. Ezentúl, amennyiben nem fogyasztasz elegendő mennyiségű rostot, az anyagcseréd lelassul, éppen ezért amennyiben a felpörgetése a cél, érdemes tudatosan rostosan étkezni. Elengedhetetlen az is, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot vigyél be a szervezetedbe, ugyanis ennek hiánya szintén lassíthatja az anyagcserét.

Természetesen arra is érdemes figyelni, hogy ne kerüljünk bele egyfajta ördögi körbe, ugyanis az anyagcsere lelassulása nyilvánvalóan súlygyarapodáshoz vezet, amelyet sokan koplalással próbálnak orvosolni. Azonban ez csak tovább ront a helyzeten, így ahelyett, hogy a koplalást választanád, inkább változatosan, kiegyensúlyozottan táplálkozz.

Forrás: Polina Zimmerman/Pexels

Továbbá fontos, hogy a megfelelő alvásmennyiségre is törekedj, ugyanis hosszú távon a nem elegendő alvás is nagyon legyengíti a szervezetet, és lassítja az anyagcsere megfelelő működését.

Ételek, melyek jelentősen lassíthatják az anyagcserét, ezeket kerüld el!