A társasjáték jótékony hatása a gyerekek fejlődésére

társasjáték,gyerek,szülő,tanulás
Forrás: unsplash

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A társasjáték többféle szempontból is pozitív hatást gyakorol a gyermekek fejlődésére. Egyrészt maga a játék típusa is serkentőleg képes hatni az agyműködésre, másrészt a szülőkkel és családtagokkal töltött közös idő egyfajta plusz örömforrást is jelent.

A társasjáték egyben arra is lehetőséget kínál, hogy a kölök társas készségei fejlődjenek, miközben játékos formában tapasztalja meg a sikert és a kudarcot egyaránt. Egy meglehetősen összetett fejlődési potenciál rejlik tehát a játéknak ebben a fajta formájában, amit célszerű minél inkább kihasználni.

Rövid bejegyzésünkben tehát a társasjáték gyerekekre gyakorolt pozitív hatásait részletezzük.

Amit a gyermek érez és tapasztal társasjáték közben

Társasjáték közben a gyerkőc egyaránt átélheti a játék önfeledt izgalmát, miközben a készségeit egyértelműen fejlesztő tevékenységeket is gyakorol. Megtanul várakozni, elsajátítja a fejben számolás egyszerű módját, gondolkodik, osztozkodik, kommunikál és persze koncentrál is.

Mindezt úgy, hogy közben a hozzá közel állók társaságát élvezi, ami egyben biztonságérzetet is ad a számára. Ennek köszönhetően szinte tét nélkül készülhet fel azokra a játszmákra, amelyeket majd később fog vívni nagyobb korában.

Egyébként kezdetben egyáltalán nem kell bonyolultabb játékokkal terhelni a gyermek figyelmét. A Játékszigetnél kapható társasjátékok közül a „Ki nevet a végén?” vagy például a „Fekete Péter” is tökéletes lehet arra, hogy ráérezzen az ilyen játékok ízére.

társasjáték,játéksziget,játék,gyerek
forrás: Játéksziget
Ki nevet a végén?

Gyakorlat teszi a mestert

Mint annyi minden mást, a társasjátékot is meg kell tanulni a gyerekeknek. Elvégre senki sem válik igazán jóvá benne már elsőre. Ezért szülőként tudatosítani kell bennük, hogy nem szabad feladni egy próbálkozás után, hanem gyakorlással egyre jobbak lehetnek.

Az pedig semmiképpen sem ártalmas, hogyha a lurkó megtapasztalja, milyen együttműködni másokkal, stratégiában gondolkodni, veszíteni vagy éppenséggel győzni.

Engedjük vagy ne engedjük nyerni a kisebbet?

Szülőként dilemmát okozhat, hogy engedjük vagy épp ne engedjük nyerni a gyermeket. Nyilván nem akarjuk, hogy a kedve is elmenjen a játéktól, ugyanakkor azt is szeretnénk, hogy tanuljon meg dolgozni is a sikerért.

A dilemmát úgy oldhatjuk fel, ha az arany középutat választjuk. Csak akkor lazítsunk kicsit a gyeplőn és engedjünk győzelmeket a számára, ha már meglehetősen rossz szériában van, és egy kisebb sikerélmény visszahozná a harci kedvét.

Egyéb esetekben pedig akkor tesszük számára a legjobbat, ha szabályszerűen játszunk vele, és arra késztetjük, hogy a legjobbat hozza ki magából. Hosszú távon ez a fajta motiváció sokat fog érni a számára. Amikor majd később nagyobb téttel bíró dolgokért kell kellően megdolgoznia, akkor nem fogja feladni az első akadálynál.

Tovább olvasok
7 híres ember, aki súlyos autóbalesetet élt túl

Egy baleset örökre megváltoztathatja egy ember életét. A fizikai és a lelki sérülések örökre megmaradnak. Vannak hírességek, akik átélték az autóbalesetek borzalmát, de képesek voltak az újrakezdésre.

Tizenkét idézet a takarításról, annak minden öröméről és nyűgéről

2019-ben szeptember 21-ére esik a takarítás világnapja. Már csak ezért is...

3 húsmentes meleg saláta az ősz jegyében

Az egyik kedvenc elfoglaltságunk őszi estékre: pokróccal és finomságokkal körbe véve magunkat sorozatot nézni a kanapén. Ilyenkor persze nem árt, ha nem csak finomak, de egészségesek is azok a harapnivalók.

Variációk bundáskenyérre: öt frappáns megoldás

Imádjuk reggelire, vacsorára, édesen és sósan, bő olajban kisütve és sütőben sülve, de próbáltad már megtöltve, rétegezve, vagy épp feltekerve?

Tanítsd meg a gyereked, hogyan nyugtathatja meg magát – 5 tipp

A gyerekeket ma rengeteg külső inger éri, sok irányban kell megfelelniük, ebbe pedig gyorsan belefáradnak. A relaxáció hatására képesek lesznek megnyugodni, energiával töltődnek fel, egészségesek maradnak, bónuszként pedig felnőttkori stresszhelyzetekben is előkaphatják majd ezt a megoldókulcsot. Íme, néhány egymásra épülő lépés a relaxáció felé:

Több hónapig küzdöttem a lefolyódugulással, végül négy hiperegyszerű, filléres ötlet oldotta meg

Duguláselhárító szakember, klór, nátriumhidroxid és még ki tudja, milyen vegyi összetevők – igen, én is jártam már itt. De hasztalanul: a mosdókagylómból több fordulónyi bolti vegyszer után sem volt hajlandó eltávozni a (meglehetősen koszos) víz. Egyre nagyobb bajban voltam, mert vendégek jöttek – ők mégsem láthatják ezt a förmedvényt a fürdőszobámban! Aztán kicsit beletúrtam az internetbe és megvilágosodtam.

Hamarabb is fel lehet dolgozni a szakítást, mint elsőre gondolnád

Mint oly sok minden más, ez is fejben dől el, még ha ez az érzelmek viharában először furcsán is hangzik.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Nem kell választanod! Két kedvenc magazinodat most egy áráért kapod meg. Fél év (5 lapszám) Éva + ajándék fél év (5 lapszám) InStyle 7950 Ft helyett 3180 Ft

Csak 3180 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem