A társasjáték jótékony hatása a gyerekek fejlődésére

társasjáték,gyerek,szülő,tanulás
Forrás: unsplash

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A társasjáték többféle szempontból is pozitív hatást gyakorol a gyermekek fejlődésére. Egyrészt maga a játék típusa is serkentőleg képes hatni az agyműködésre, másrészt a szülőkkel és családtagokkal töltött közös idő egyfajta plusz örömforrást is jelent.

A társasjáték egyben arra is lehetőséget kínál, hogy a kölök társas készségei fejlődjenek, miközben játékos formában tapasztalja meg a sikert és a kudarcot egyaránt. Egy meglehetősen összetett fejlődési potenciál rejlik tehát a játéknak ebben a fajta formájában, amit célszerű minél inkább kihasználni.

Rövid bejegyzésünkben tehát a társasjáték gyerekekre gyakorolt pozitív hatásait részletezzük.

Amit a gyermek érez és tapasztal társasjáték közben

Társasjáték közben a gyerkőc egyaránt átélheti a játék önfeledt izgalmát, miközben a készségeit egyértelműen fejlesztő tevékenységeket is gyakorol. Megtanul várakozni, elsajátítja a fejben számolás egyszerű módját, gondolkodik, osztozkodik, kommunikál és persze koncentrál is.

Mindezt úgy, hogy közben a hozzá közel állók társaságát élvezi, ami egyben biztonságérzetet is ad a számára. Ennek köszönhetően szinte tét nélkül készülhet fel azokra a játszmákra, amelyeket majd később fog vívni nagyobb korában.

Egyébként kezdetben egyáltalán nem kell bonyolultabb játékokkal terhelni a gyermek figyelmét. A Játékszigetnél kapható társasjátékok közül a „Ki nevet a végén?” vagy például a „Fekete Péter” is tökéletes lehet arra, hogy ráérezzen az ilyen játékok ízére.

társasjáték,játéksziget,játék,gyerek
forrás: Játéksziget
Ki nevet a végén?

Gyakorlat teszi a mestert

Mint annyi minden mást, a társasjátékot is meg kell tanulni a gyerekeknek. Elvégre senki sem válik igazán jóvá benne már elsőre. Ezért szülőként tudatosítani kell bennük, hogy nem szabad feladni egy próbálkozás után, hanem gyakorlással egyre jobbak lehetnek.

Az pedig semmiképpen sem ártalmas, hogyha a lurkó megtapasztalja, milyen együttműködni másokkal, stratégiában gondolkodni, veszíteni vagy éppenséggel győzni.

Engedjük vagy ne engedjük nyerni a kisebbet?

Szülőként dilemmát okozhat, hogy engedjük vagy épp ne engedjük nyerni a gyermeket. Nyilván nem akarjuk, hogy a kedve is elmenjen a játéktól, ugyanakkor azt is szeretnénk, hogy tanuljon meg dolgozni is a sikerért.

A dilemmát úgy oldhatjuk fel, ha az arany középutat választjuk. Csak akkor lazítsunk kicsit a gyeplőn és engedjünk győzelmeket a számára, ha már meglehetősen rossz szériában van, és egy kisebb sikerélmény visszahozná a harci kedvét.

Egyéb esetekben pedig akkor tesszük számára a legjobbat, ha szabályszerűen játszunk vele, és arra késztetjük, hogy a legjobbat hozza ki magából. Hosszú távon ez a fajta motiváció sokat fog érni a számára. Amikor majd később nagyobb téttel bíró dolgokért kell kellően megdolgoznia, akkor nem fogja feladni az első akadálynál.

Tovább olvasok
Kép
Pintér Béla új darabja megint provokál

A Vérvörös Törtfehér Méregzöld a visszafogottabb Anyaszemefénye után ismét közéleti kérdésekre fókuszált. Cigányok, járvány, hatalmi térfoglalás, örökbefogadás, homofóbia egyetlen előadásban, az egészet mégsem érezzük barokkosan telezsúfoltnak. Vitatkozni viszont sokáig fogunk róla.

Kép
A legvagányabb csajok az irodalomban, szerintem

Magyar érettségin azt a feladatot kaptuk, hogy jellemezzük kedvenc irodalmi hősnőnket. Isten tudja, miért, de én akkor Kosztolányi Édes Annáját választottam.

Kép
3 dolog, amit soha ne tegyél, ha hisztizik a gyerek

A hisztivel kapcsolatban számos tévhit él a köztudatban, ami inkább árt, mint használ, ha gyermekedet elkapja az „ötperc”. Ilyen például az is, hogy nézd levegőnek. A reakciódból ugyanis azt tanulja meg, hogy problémahelyzetben ez a helyes viselkedés-minta. Mit ne tegyél hát hiszti közben? A következő három dolgot semmiképp sem!

Kép
Rejtett mintázatok – Barabási Albert-László hálózatkutató

Barabási Albert-László, a Bostonban kutató fizikus és hálózatkutató népszerű könyvekben megírta már a nagyközönség számára a kutatásai történetét – és az abból levonható tanulságokat. Most azonban újabb szintet lépünk: a Ludwig Múzeum Rejtett Mintázatok című kiállításán az adatokból kép, szobor, installáció és multimédia jön létre. Tudomány és művészet fonódik egybe a tágas terekben.

Kép
A 10 legfeleslegesebb konyhai eszköz, ami mégis sok háztartásban megtalálható

Na, neked megvan valamelyik ezek közül? Esetleg több is... A joy.hu összeállítása.

Kép
Napi horoszkóp október 24.: a Bikák versenyhelyzetben bizonyíthatnak, a Szüzek átadhatják magukat a pihenésnek

Ma sem érdemes kihagynod a horoszkópod, mert a csillagok ismét izgalmas üzeneteket tartogatnak!

Kép
Drogok és médiumok – egykori CIA-kísérletek az agyunk manipulálására

Megvan a filmekből ismert jelenet, amikor a kém vagy bérgyilkos nem is tudja magáról, hogy az, de kap egy bizonyos jelet – mondjuk egy jelszót –, amitől hirtelen tudatossá válik számára a feladata? Szürreálisnak tűnik, ugye? A CIA szerint korántsem.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem