kanapé,nő,pléd,nappali,alvás Forrás: Pexels

Gyermeki életkorok, amik legjobban kikészítik a szülőt

Szülőnek lenni folyamatosan fárasztó, de friss adatok már azt is belövik, melyek azok az életkorok a gyerekednél, amikor te bitangul ki leszel ütve.

Valószínűleg nincs olyan szülő, aki azt mondaná, hogy pont annyit tud aludni, amennyire szüksége lenne vagy amennyit szeretne, függetlenül attól, hogy hány évesek a gyerekei. Ez annyira magától értetődik, hogy első hallásra furcsának tűnik: kutatásokat is végeznek azért, hogy megállapítsák, nincs olyan életszakasz a gyereked életében, amikor nyolc órát tudnál aludni minden éjjel. Persze ha azt vesszük, hogy ezek a kutatások azt is firtatják, mennyi alváshoz jut hozzá egy szülő valójában, akkor már látszik, hogy igenis van értelme a tudomány eszközeihez nyúlni. Hiszen az például, ami egy amerikai tanulmányból derült ki, már egészségügyi szempontból is jelentős adat: a szülők 25 százaléka mindössze három–öt órát alszik éjszakánként.

Egy környezetbarát matracokat gyártó amerikai céget azonban ennél is behatóbban érdekelte a szülők alvásának kérdése, ezért az Amerikai Időfelhasználási Felmérés két évnyi adatát elemezték. Az adatok érdekes összefüggéseket mutattak ki a gyerekek életkora és a szülők alvásmennyisége között.

Az eredményeket anyákra és apákra lebontva tették közzé. Úgy tűnik, hogy az apák közül azok tudnak a legkevesebb időt alvással kapcsolatos tevékenységgel tölteni a nap 24 órájából (pontosan 8,3-at), akiknek egyévesnél fiatalabb a lányuk, akiknek 3 és 5 év közötti lányuk van, illetve akiknek 13 és 17 év közötti fiuk van. Az anyák közül azok járnak a legrosszabbul az alvás szempontjából, akiknek a lányuk két éves vagy még kisebb, vagy a fiuk még nincs egy éves (nekik 8,6 óra jut). Nem meglepő, hogy az anyák és az apák között is azok vannak a legkedvezőtlenebb helyzetben, akiknek egy évnél fiatalabb babájuk van.

A szülők pihenésébe a kutatás szerint is a csecsemők és az egészen kicsi gyerekek alvási szokásai zavarnak be a legjobban. Az éjszakai etetések és pelenkacserék mindenkinek ismerősek, ezt nem is kell sokat elemezni. Ami viszont meglepő volt: a 13–17 éves fiúval büszkélkedő apák ugyanolyan keveset alszanak, mint drága gyermekük csecsemőkorában. Nos, a jelenség magyarázatára megvannak a magunk tippjei: az apák valószínűleg azon aggódnak, hol, kivel és hogyan bulizik éppen kamasz gyermekük, esetleg éppen a hívását várják, hogy hazafuvarozhassák valahonnan, vagy ha otthon ül a gyerek, az éjszakába nyúló kockulása nem hagyja aludni a szülőt. Esetleg azon az elméleti kérdésen rágódnak az apák, hogy hogyan lehet a mai világban egy fiúgyereket helyesen nevelni. De az is lehet, hogy az időskorhoz közeledve a saját alvásproblémáikkal kell már megküzdeniük, aminek semmi köze a gyerekükhöz.

Az alvással akkor is lehetnek problémáid, ha nincsenek gyerekeid: