Tudatos nyaralástervezés úgy, hogy ne terhelje meg a pénztárcádat? Lehetséges!

Borítókép: Tudatos nyaralástervezés úgy, hogy ne terhelje meg a pénztárcádat? Lehetséges! Forrás: Getty Images
A vakáció valóban elűzheti a stresszt a mindennapjainkból, ehhez azonban alapos költségtervezésre van szükség, hogy ne aggódhassunk a pénzügyeink miatt a kirándulásunk alatt.

Az elmúlt évek tagadhatatlanul komoly anyagi kihívások elé állítottak minket, ezért egyáltalán nem meglepő, hogy a magyarok kétharmada ma jóval többet aggódik a pénzügyei miatt, mint korábban, és sokan vannak olyanok is, akik türelmetlenebbnek, frusztráltabbnak érzik magukat, ráadásul rosszabbul is alszanak.

A Cofidis Hitel Monitor reprezentatív kutatása rávilágított arra, hogy a kimerültség ellenére a háztartások 78 százaléka aktívan keresi a megoldást a nehézségekre: egyre több figyelmet fordítanak például a pénzügyi tudatosságra és az emberi kapcsolataikra is, hiszen a családunk és a barátaink támogatásával könnyebben felvehetjük a harcot a mindennapi stresszel szemben. A szeretteinkkel való nyaralás például fantasztikus hatással lehet a mentális egészségünkre: vakáció után boldogabbnak, kipihentnek érezzük magunkat, ráadásul az utazásainknak hála a stresszfaktort, a szorongást is kiiktathatjuk a mindennapjainkból. Sőt, már a kiruccanásunk megtervezése is örömmel tölthet el minket, így a kirándulásunk akár hetekkel az indulás előtt hozzájárulhat a lelki békénkhez.

A visszaszámlálás időszaka természetesen csak akkor lehet igazán stresszmentes, ha tudatosan készülünk a nyaralásunkra, azaz nem bízzuk a véletlenre a budget-jét: különben az költségek miatti aggodalom könnyedén rányomhatja a bélyeget a hangulatunkra.

Forrás: Cofidis

Mindenáron nyaralunk!

A nyaralás sokak prioritási listáján az élen szerepel: a kutatás szerint a magyarok 32 százaléka tervez vakációt 2023 legforróbb hónapjaira. Ám ha szeretnénk megtapasztalni az utazás jótékony hatását a mentális egészségünkre, akkor bizony időben el kell készítenünk a kiruccanásunk pénzügyi tervét, hiszen az említett felmérésből az is kiderül, hogy a válaszadók több mint felének idén már nagyobb anyagi terhet jelent a kikapcsolódás, mint az elmúlt években, ezért a 38 százalékuk tudatosan takarékoskodik a gondtalan szórakozásra: az utazók 60 százaléka előre meghatározza a nyaralásra fordítható keretet, 35 százalékuk pedig még az egy napra jutó költőpénzt is megszabja.

Limitált költekezés, maximális kikapcsolódás

Egyes pénzügyi szakértők szerint az átlagos családi nyaralásra a teljes éves bevételük 5-10 százalékát lehet fordítani. Megvan a keret? Akkor ideje, hogy megszabd a napi limitet is a vakáció idejére, mert ez a legegyszerűbb módja a túlköltekezés elkerülésének. Ez az érték egyébként változhat a kirándulásod során: ha például tudod, hogy egyik nap kipróbáltok egy éttermet, megemelheted a limitet, másnapra viszont akkor csökkentened kell egy picit, hogy ne lépjétek túl a kiruccanás teljes budget-jét.

Sok kicsi sokra megy?

A Cofidis Hitel Monitor kutatásának válaszadói átlagosan 170 ezer forintot költenek a nyári pihenésre: míg külföldi kiruccanásra akár 490 ezer, addig belföldi útra közel 250 ezer forintot szánnak. A budget finanszírozásához sokaknak a limit ellenére is segítségre van szükségük: a nyaralók 15 százaléka részben vagy egészében pénzintézeti hitelből vagy a rokonoktól kapott kölcsönből rendezi a vakáció költségeit. És szerencsére már számtalan olyan pofonegyszerű trükk akad, amivel spórolhatunk a kiadásainkon, ezáltal a nyaralásunk nem terheli meg hosszútávon a pénztárcánkat. Rengetegen szeretnek például ünnepnapokon vagy hétvégéken utazni, mert ilyenkor kevesebb szabadnapot kell kivenniük, ám éppen ezeken a napokon kiugróan megnövekedhet a szállások vagy a repülőjegyek ára. Ha a hétköznapokra szavazol, jelentős összegeket megtakaríthatsz a kötelező költségeken, de külföldi úti cél választása esetén nem árt csekkolni az aktuális árfolyamokat sem, mert a kedvező(bb) valuták révén is spórolhatunk.

Forrás: Cofidis

A spórolás titka a tervezésben rejlik

Bár valóban izgalmas élmény lehet a helyi ételek tesztelése utazás közben, nem árt beiktatni néhány olyan napot is a vakációnkba, amikor éttermek kipróbálása helyett inkább bevásárlunk a boltokban és ha van rá lehetőségünk a szállásunkon, főzünk valamit. Az étkezési költségek ugyanis elképesztően magasra ugorhatnak egy család esetében, ha ragaszkodunk ahhoz, hogy minden alkalommal vendéglátóhelyen fogyasszunk. (A főzésre is alkalmas panziók, apartmanok bérlése ráadásul általában jóval kedvezőbb, mint a szállodai szobáké.) De spórolhatunk a programjaikon is, ha tudatosan megtervezzük a nyaralásunkat: amennyiben már indulás előtt utánajárunk a kikapcsolódási lehetőségeknek, számtalan ingyenesen látogatható látványosságot vagy eseményt találhatunk, illetve akadnak olyan intézmények is, melyek előzetes foglalás esetén kedvezményt biztosítanak a látogatóiknak.

A 40/25/25/10 szabály aranyat ér

Ahány család, annyiféle utazás, így tehát mindannyian mást tartunk fontosnak a vakációnk során: amennyiben előre felállítjuk a saját fontossági sorrendünket, könnyebben összeállíthatjuk a költségvetési tervünket is: ha például szereted gyalog felfedezni az úti céljaidat, érdemes nagyobb összeget elkülönítened olyan szállásra, ahonnan könnyedén megközelítheted a legismertebb látnivalókat. A szakértők egyébként azt javasolják, a budget 40 százalékát fordítsuk szállásra, 25-25 százalékot közlekedésre és étkezésre, a fennmaradó 10 százalékot pedig szórakozásra, programlehetőségekre.

____

A cikk a Cofidis Hitel Monitor 2023 / 2. negyedév statisztikai felmérése alapján született.