Te mennyire vagy papíralapú ember? Dolgok, amit a papíralapú életünkből átemeltünk az online térbe

Borítókép: Te mennyire vagy papíralapú ember? Dolgok, amit a papíralapú életünkből átemeltünk az online térbe Forrás: unsplash.com/Clay Banks
Sokan állítják, a digitalizált élet gyorsabb, praktikusabb, hatékonyabb. Ha körbenézünk az otthonunkban, mi is láthatjuk jó pár olyan technikai eszközzel élünk együtt, mely az online térbe vezet minket. Ezzel szemben viszont nehéz elfelejteni a frissen kötött könyv illatát, a zsebkompatibilis bevásárlólistát, és még a kézzel írott szerelmeslevél romantikája is változatlanul elvarázsolja az embert.

Április 30-án a Magyar Posta kivezeti termékei közül a táviratot, mely 174 éven át elérhető üzenetküldési lehetőség volt a magyar lakosság számára. Ám az idő és a modern élet a villámgyors internet, az okostelefonok világa, szép lassan elkezdte kiszorítani ezt az üzenetküldési módot. Amíg harminc évvel ezelőtt 8 millió táviratot- egy-két sornyi üzenetet, vagy képpel, rajzzal illusztrált képes dísztáviratot - küldtünk, addig 2020-ban összesen 23 ezer üzenet érte el címzettjét.

Kikopnak, lecserélődnek eszközök, nézz csak körbe az utcákon, mennyi telefonfülkét találsz?

Az irodák zöldülnek, eszközparkjukat és ügymenetüket tekintve. Mert bizony az energiatakarékosság és a környezetvédelem- ebbe beleértve a fák védelmét is- fontos szempont bolygónk megóvása érdekében.

A papír alapú munkamenet hátránya a túlzottan sok papírfogyasztás. Emailek, bemutatók, jegyzetek nyomtatása, borítékok használata, ne is beszélve papírhulladék esetenkénti rossz gyűjtéséről. Sok cég törekszik a papír minimalizálásra, mert a digitális térben rövidebb idő alatt lesz meg egy keresett dokumentum, felszabadul számos helység (irattár) és azt mondják csökken a munkaterhelési stressz, mely a lefűző papucsokba tett iratok közötti rendetlenségből fakadhat.

Lássuk most, mik azok a helyzetek, amiket nem a munkában, hanem a hétköznapi életben intézünk online módon, digitálisan és amiket már kevesebbszer kivitelezünk papíron.