Konténer kisokos, avagy milyen konténerbe mi mehet?

Borítókép: Konténer kisokos, avagy milyen konténerbe mi mehet? Forrás: Unsplash/Alexander Schimmeck
Eszedbe jutott valaha, hányféle konténer létezik? Biztos vagy benne, mit lehet és mit nem lehet egy konténerbe beledobni?. Ha éppen lakásfelújításba fogsz, vagy építkeztek, akkor olvasd el a cikket!

Itt a tavasz és ilyenkor sokan fognak felújításba, kertrendezésbe vagy éppen költöznek. Nagyon sokféle és nagy mennyiségű hulladék keletkezhet ezalatt, amiért már lehet, hogy megéri konténert hívni.

Tudtad, hogy többféle konténer létezik? Nem úgy működik a dolog, hogy megrendelsz egyet és mindent ömlesztesz benne; pontosabban választanod kell. Nézz utána, hogy milyen fajtákat tudsz rendelni, attól függően, hogy pontosan mire van szükséged. Aki már próbálkozott ilyesmivel, az tudja, hogy sok mindenre kell hirtelen választ adni, amire nem biztos, hogy fel vagy készülve. Tudni kell, mekkorát szeretnél, a méretét köbméterben mérik. Ez azért is nagyon fontos, mert ha túl kicsit rendelünk, akkor a nyakunkon maradhat hulladék, viszont ha túl nagyot, akkor fizetünk a kihasználatlan helyért is.

Sokak fejében él az a képzet, hogy egy konténerbe mindent bele lehet pakolni. Ez téves, pontosabban ehhez egy úgynevezett vegyes konténert kell rendelni.

VEGYES KONTÉNER

Ide kerülhet építési hulladék, lom és zöld hulladék, vegyesen, a sorrendjükre érdemes odafigyelni. Ajánlatos az építési hulladékot a legaljára, a zöld hulladékot pedig a tetejére tenni.

LOM HULLADÉK KONTÉNER

Ide kerülhet minden olyan hulladék típus, ami a háztartásunkban van és kitehetnénk az éve lomtalanításkor is. Bútorok, személyes tárgyak, fa hulladék, ruhák, textilek, játékok. Amennyiben ilyet rendelünk, ide nem kerülhet építési vagy zöld hulladék.

ZÖLD HULLADÉK KONTÉNER

Minden olyan hulladék, ami kert rendezésekor keletkezhet: a gallyak, ágak, fű vagy lomb hulladék; a felesleges, kiásott föld, és az egyéb törmelékek.

BETON vagy ÉPÍTKEZÉSI KONTÉNER

Bármi, ami egy építkezés során feleslegessé válik. A kinti törmeléktől kezdve egészen a festékes takarófóliáig, sokminden beleférhet.

Mit NEM tehetek a konténerbe?

Mivel a konténerekre külön hulladékgazdálkodási szabályok vonatkoznak, ezért nagyon fontos azzal (is) tisztában lennünk, hogy mit NEM tehetünk a konténerbe; még akkor se, ha vegyes konténert kérünk!

  • Lebomló hulladék
  • Folyékony hulladék (festékek, higítók)
  • PB-palack
  • Azbeszt
  • Veszélyes hulladék
  • Gumiabroncs
  • Elemek, akkumulátorok

Hogyan csökkentheted a hulladékot a fürdőszobában? Íme pár tipp: