8+1 tipp, amivel megtanulhatsz takarékoskodni: így lehetsz tudatosabb pénzügyeidben!

takarékosság, megtakarítás, pénz, készpénz, persely, Forrás: Unsplash / Josh Appel
Hónapról hónapra elfogy az összes pénzed? Soha sem tudtál megtakarítást felhalmozni? Tarts velünk, és segítünk abban, hogyan változtass eddigi pénzügyi szokásaidon!

1. Jegyezd fel a kiadásaidat

A megtakarítás első lépése annak meghatározása, hogy mennyit költesz. Kövesd nyomon minden kiadásodat – minden kisebb és nagyobb vásárlást, illetve a havi rendszeres számlákat, fizetési kötelezettségeidet. Erre a célra applikációt is letölthetsz a mobilodra, illetve nyithatsz egy excel táblázatot, de a kockás papíron vezetett lista is tökéletes képet adhat számodra a havi kiadásokról. A látottak birtokában rendezd a számokat kategóriák szerint: például tankolás, élelmiszer, rezsi, hiteltörlesztés stb. Egy teljes hónapon át vezesd a táblázatodat.

2. Keresd meg a megtakarítható összegeket

Most, hogy tudod, mennyit költesz egy hónapban, készíts költségvetést, melynek legyen „megtakarítás” oszlopa. A költségkereted bevétel és kiadás oldala megmutatja, hogy egyáltalán mi marad hó végén. Ha semmi, akkor itt az idő, hogy minden egyes kiadási tételnél nagyon komoly önrevíziót végezz. Biztosan fogsz találni olyan sort vagy sorokat, amelyek csökkenthetők. Megtakarításra nemcsak azért van szükség, hogy álomutazásra mehess nyáron, hanem azért is, mert adódhatnak kisebb-nagyobb összegű váratlan kiadásaid, melyeket főleg utóbbi esetben ideális nem a megszokott keretből fedezni. Kezdetben törekedj arra, hogy a megtakarított összeg elkülönítése kényelmes legyen számodra, idővel viszont növeld bevételed 15-20 százalékára!

takarékosság, pénz, bankszámla, persely,
Forrás: Unsplash / Sasun Bughdaryan

3. Találd meg a kiadások csökkentésének módját

Ha nem tudsz annyit megtakarítani, mint amennyit szeretnél, itt az ideje, hogy csökkentsd a kiadásaidat. Határozd meg azokat a dolgokat, amelyek nem annyira lényegesek. Ilyen lehet például a szórakozás és az étkezés, ami kevesebből is kihozható. Keress módot arra is, hogy fix havi kiadásokat csökkentsd, például tekintsd át minden évben a kötelező biztosításodat, ha van autód, vagy a mobil előfizetésedet.

További ötletek a mindennapi kiadások csökkentésére:

Keress ingyenes tevékenységeket (például kiállításokat, koncerteket), olcsóbb szórakozási lehetőségeket. Tekintsd át az állandó költségek közül a nem annyira lényeges előfizetéseket, tagságokat, ha azok automatikusan újulnak meg, kevésbé látható, hogy milyen költséget képviselnek. Ne a munkahelyi menzán vagy a sarki pizzásnál ebédelj, hanem otthonról vigyél ebédet magadnak. Várj pár napot, mielőtt megveszel valamit, ha nem lényeges tételről van szó. Előfordulhat, hogy rájössz, valójában nincs szükséged arra az új pulóverre vagy cipőre, pláne, hogy mind a kettőből van már bőven a gardróbodban.

Ha pedig szükséged van valamire...

Spórolni a Joy-napokon tudsz igazán! November 9-12. között több száz kuponnal vásárolhatsz kedvezményesen számos márka és üzlet kínálatából! A kedvezményre jogosító kuponokat keresd a legfrissebb Joy Magazinban az újságárusoknál vagy a JOY Hungary applikációban. További részletekért KATTINTS!

4. Tűzz ki megtakarítási célokat

A pénzmegtakarítás egyik legjobb módja egy cél kitűzése. Kezdd azzal, hogy átgondolod, mire lenne szükséged rövidebb távon – mondjuk 1-3 éven belül és mit szeretnél elérni hosszú távon – 4 vagy több éves időtartam során. Ezután becsüld meg, hogy mennyi pénzre lesz szükséged ezekhez a célokhoz, és mennyi ideig tarthat megtakarítani.

5. Határozz meg pénzügyi prioritásokat

Ha összegezted a megtakarítási céljaidat, tedd őket fontossági sorrendbe, ez segít a rövid és hosszú távú tervek átlátásában és a megtakarítás elosztásában. Ne feledd, hogy bár fontos lehet egy új autó vásárlása a közeli jövőben, de ugyanilyen fontos, ha nem fontosabb, hogy legyen nyugdíj célú megtakarításod is, ami nyilván hosszú távúnak tekinthető, ha most a harmincas éveidben jársz.

6. Válaszd ki a megfelelő megtakarítási formát

Számos rövid és hosszú távú célokra alkalmas megtakarítási és befektetési forma létezik, ráadásul nem kell csak egyet választani. Érdemes független szakember segítségét kérni ebben, hogy át tudd tekinteni, milyen lehetőségeid vannak.

takarékosság, megtakarítás, pénz, készpénz, spórolás,
Forrás: Unsplash / Alexander Grey

7. Megtakarításodat ne hagyd könnyen elérhető helyen

Ne hagyd például azon a bankszámlán, amiről a napi költéseidet bonyolítod, mert könnyen abba a hibába eshetsz, hogy elköltöd és nem marad meg az az összeg, amit szerettél volna elkülöníteni. A legegyszerűbb, ha folyószámládhoz kapcsolsz egy megtakarítási számlát, amelyre rögtön át tudod utalni a megtakarításra szánt összeget. A konyhaszekrénybe rejtett dunsztosüveg sem ideális ebből a szempontból.

8. Kövesd figyelemmel a megtakarításodat

Minden hónapban ellenőrizd, hogy gyarapszik-e az összeg. Nem tragédia, ha nem mindig jön össze a tervezett megtakarítás mértéke, de az fontos, hogy lásd, ha így van, mert akkor van esély rá, hogy törekedj az általad meghatározott mértékre. Fontos, hogy ne bíráld felül újra és újra a terveidet az elérendő célokkal, mert így nem biztos, hogy eléred a céljaidat.

Tudtad, hogy ma van a takarékosság világnapja?

1934 óta emlékszünk meg ezen a napon a pénzügyi tudatosság, a takarékosság gondolatáról. Azt követően jött létre a takarékosság világnapja, hogy a nagy gazdasági világválság a világ minden táján kedvezőtlen gazdasági hatásokat eredményezett. A közgazdászoknak az volt a célja ezzel a megemlékezéssel, hogy az emberek törekvéseit megerősítsék abban, hogy a magasabb életszínvonal biztosítása érdekében fontos, hogy saját pénzügyeikben tudatos döntéseket hozzanak.

Az alkalom, hogy valóra váltsd a kívánságaidat!