Aki gazdag, okosabb is? Meglepő eredményekre jutottak a kutatók

Borítókép: Aki gazdag, okosabb is? Meglepő eredményekre jutottak a kutatók Forrás: Pexels/Monstera Production
Azt gondolnánk, az okos ember számára könnyebb a meggazdagodás. Ez így is van, egy bizonyos pontig…

Sokan úgy gondolják, hogy a leggazdagabb 10 százalék lényegesen okosabb vagy szorgalmasabb, mint az alacsonyabb jövedelmű emberek. Ez különösen elterjedt vélekedés, ha milliárdosokról van szó.

De vajon tényleg intelligensebbek, mint a többiek?

Egy új tanulmány szerint a válasz nem: az elit valójában egy átlagember intelligenciájával rendelkezik, bár van némi összefüggés a siker és az intelligencia között. Egy csaknem 60 000 férfi bevonásával készült tanulmány szerint erős kapcsolat van e két tényező között, amíg az éves kereset el nem éri a 60 000 eurót (23 322 960 forintot), ahol a korreláció szinte elhanyagolhatóvá válik. Meglepő módon a felső 1 százalékba tartozók potenciálisan kevésbé okosak, mint a mögöttük lévők, ami azt jelzi, hogy az siker valami egészen másnak köszönhető.

A korábbi tanulmányok összefüggésbe hozták az intelligenciát a gazdasági sikerrel, de nem vették figyelembe a legjobban keresők relatív képességeit. A kutatók ennek feltárására törekedtek a svéd sorkatonáktól származó adatok alapján, akik kognitív pontszámokkal és munkaügyi információkkal rendelkeztek. Összesen csaknem 59 400 40 év körüli férfit követtek nyomon 11 évnyi munkaerő-piaci adatokkal, valamint egy sor kognitív, fizikai és pszichológiai tesztpontszámmal, amelyeket fiatalabb korukban mértek. Ezeket a teszteket a 35-45 éves kor közötti bérükkel és munkakörük „presztízsével” hasonlították össze, hogy megtalálják az összefüggéseket.

Forrás: Pexels/Tima Miroshnichenko

Az eredmények a bérek és a presztízs várt növekedését mutatták a kognitív képességek emelkedésével, de aztán stagnálni kezdtek, amikor a bérek elérték a felső határt. Az évi 60 ezer eurónál megszűnt a képességbeli különbség a felette és alatta keresők között, és az intelligencia sem nőtt 70 ezer euró felett. Azt is megállapították, hogy a felső 1 százalék valamivel rosszabb eredményt ért el a kognitív képességteszteken, mint az alattuk lévők.

Ez azt sugallja, hogy bár a nagyobb intelligencia segíthet a magasabb kategóriákba taszítani az embert, a végső monetáris siker szempontjából valószínűleg nem sok szerepe van, és a rendkívül magas fizetést keresők kevésbé okosak.

Jól válassz példaképet!

A vizsgálat számos szempontból korlátozott, különösen a minta sokféleségének hiánya miatt. Ennek ellenére a tanulság az, hogy ha valódi intellektuális példaképeket keresel, ne feltétlenül a pénzt használd útmutatásul, mert lehet, hogy valójában olyasvalakire nézel fel, aki kevésbé intelligens, mint te.

Forrás