80 éves lett Robert De Niro: 5 film, amiben hatalmasat alakított

Borítókép: 80 éves lett Robert De Niro: 5 film, amiben hatalmasat alakított Forrás: Nathan Congleton/NBC via Getty Images
80 éve született minden idők egyik legnagyobb színész legendája, Robert De Niro, a kétszeres Oscar-díjas olasz származású amerikai színész, producer és rendező. A híres színművészt olyan fantasztikus filmekben láthattuk, mint a Keresztapa második része, az Apádra ütök, vagy éppen az ikonikus Nagymenők. Zseniális színészi játéka és igéző sármja garantáltan a legkiválóbb színészek közé emeli, hiszen rengeteg filmmel ajándékozta meg a világot, melyekben hol könyörtelen maffiózó szerepébe bújik, hol pedig humanista hősként tűnik fel. Ám az elmúlt években a zsörtölődő vénember alakításaiból sem volt hiány.

Robert De Niro valódi művészcsaládba született, édesanyja festőművész volt, míg édesapja szobrászkodott és verseket írt. Gyermekkorát New York elképesztően hangulatos Little Italy negyedében töltötte. Sajnálatos módon az apa viszonylag hamar elhagyta a családot, így kizárólag az édesanyja nevelte az ifjú De Nirót. A színészet világa már egészen kicsi korában elkezdte foglalkoztatni, ám ezt a vágyát és az iskolába járást is jó ideig hanyagolta, helyette inkább az utcai bandák életre való nevelését választotta. Azonban 16 éves korában újfent elemi vágyat érzett arra, hogy színpadra álljon, és beiratkozott egy színiiskolába. Innentől kezdve karrierje elkezdett kibontakozni, ugyanis off-Broadway darabokban és televíziós reklámokban vállat szerepeket, majd ezeket az alakításokat kisfilmek váltották fel, melyeket idővel az egyre nagyobb volumenű alakítások követték.

Szárnyaló karrierje

Az 1970-es évektől pedig már a kezdeti sikereket még nagyobb sikerek követték, ugyanis egyre komolyabb filmekben kapott szerepeket. Ezek közé tartozott például a Taxisofőr vagy éppen a Keresztapa 2. is, melyben az egyedülálló alakításáért még Oscar-díjat is kapott. A kissé pozőr, zselézett hajú olasz rosszfiú-karakter pedig innentől kezdve szinte a védjegyévé vált. A második Oscar-díját a Dühöngő bika című filmdráma hozta meg számára. Itt a karakter kedvéért 30 kilót hízott, mely a method-acting egyik valaha volt legszélsőségesebb példája volt. Ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy De Niro ennek a módszernek szinte a megtestesítője volt, hiszen pályafutása során több ízben is átformálta magát a szerep kedvéért. Valószínűsíthetően e módszer és kiemelkedő alakításai miatt kérték fel annyi ikonikus szerepre.

Forrás: Laurent KOFFEL/Gamma-Rapho via Getty Images
Robert De Niro mostanában azzal került legtöbbször a sajtóba, hogy nemrég született gyereke.

Az 1990-es évektől kezdve nemcsak a színészi, hanem rendezői karrierjére is igencsak nagy hangsúlyt fektetett. Azonban a 2000-es évek közepe fele rengeteg kritika kezdte őt érni, hogy olyan filmekben vállal szerepet, melyek nem igazán örvendtek nagy sikernek, mondhatni kifejezetten a langyos vígjátékok táborát erősítették. De az elmúlt években olyan fantasztikus filmekben tért vissza, mint Az ír vagy éppen a nemsokára debütáló Megfojtott virágok.

Az alábbi galériában összegyűjtöttük az 5 kedvenc filmünket, melyben Robert De Niro alakítása páratlan.