Razzia az egyik legnagyobb szállásfoglaló portál budapesti irodájában: ez állhat a háttérben

Borítókép: Razzia az egyik legnagyobb szállásfoglaló portál budapesti irodájában: ez állhat a háttérben Forrás: Getty Images
A GHV munkatársai rajtaütésszerűen, egy helyszíni vizsgálat keretében jelentek meg a Booking.com budapesti irodájában.

A Gazdasági Versenyhivatal, vagyis a GHV munkatársai rajtaütésszerűen jelentek meg a Booking.com budapesti irodájában. A hatóságok megerősítették az Index információit, és elmondták, hogy a versenytörvény felhatalmazása alapján – bírói engedéllyel – tartották a helyszíni rajtaütést. Erre pedig azért van szükség, mert ennek a módszernek a segítségével a GHV képes olyan piaci zavarok feltárásához szükséges információkat begyűjteni, melyekhez egyébként elképzelhető, hogy nem tudna hozzájutni.

Továbbá a GHV arról is tájékoztatta a lapot, hogy az elmúlt két nap során a versenyhivatal szakemberei előzetes értesítés nélkül nemcsak a Booking.com irodájába, hanem több online szálláshely-szolgáltatást ajánló céghez is kimentek. Ezentúl azt is megjegyezték, hogy az információgyűjtés lezárultát és az adatok elemzését követően a GHV nyilvános jelentéstervezetben fogja összegezni az online szálláshelyfoglalás és a szálláshely-szolgáltatás hazai piacán végzett gyorsított ágazati vizsgálat eredményeit.

Forrás: Getty Images

Az adott jelentés elkészítésére 30 nap áll rendelkezésére a hatóságnak, de indokolt esetben ez kétszer 30 nappal meghosszabbítható.

Természetesen a GHV mindezt a magyar szállásadók és szállásfoglalók védelmében teszi. Éppen ezért volt szükséges gyorsan lépni a felmerült piaci problémák feltérképezésének ügyében.

Miért volt szükséges a vizsgálat?

A vizsgálat elsősorban azért volt szükséges, hogy kivizsgálják azt, hogy vajon az online szálláshelyfoglalás és a szálláshely-szolgáltatás hazai piacán sérülhetett-e a piaci verseny. Erre a Booking esetében azért volt szükség, mivel az utóbbi időben folyamatosan érkeztek piaci bejelentések a hatóságokhoz. Az információk alapján az elmúlt időszakban számos hazai szállásadó üzletmenetében komoly fennakadások voltak észlelhetők. A bejelentések szerint például a Booking.com egyes szállásadókkal szemben olyan feltételeket alkalmazott, amelyet más partnerekkel szemben nem. Így a GHV arra gyanakodik, hogy sérült a szabadpiaci verseny a szállásadók között.