Óraátállítás - érvek pro és kontra

Borítókép: Óraátállítás - érvek pro és kontra
Március 30-án hajnali 2-ről 3-ra kell állítani az órákat. De vajon mióta létezik és miért?

Téged is kiráz a hideg, ha belegondolsz, hogy nemsokára megint egy órával korábban kell felkelned? De az is lehet, hogy azoknak a táborát növeled, akik kedvelik és nagyon is hasznosnak tartják az idő ily módon történő igazítását.


Fotó: Photl.com

Az ötlet gazdája Benjamin Franklin volt, aki már 1784-ben takarékossági okokból fontolóra vette a bevezetését. A tényleges alkalmazásra azonban sokat kellett várni, egészen 1916. április 30-ig, amikor is az idő átállításból származó nyereség, az ezt elsőként bevezető Németország I. világháborús költségvetését növelte.

Folyamatos alkalmazása egyre több ország részvételével – kétszer néhány év szünettől eltekintve – 1941 óta valósul meg. Sajnos, a motiváció ekkor is a háborúhoz szükséges üzemanyag miatti takarékosság volt. Magyarországon 1954 és 1957 között már próbálkoztak óra átállítással, de az igazi bevezetése 1980-ban történt a villamosenergia megtakarításának szándékával.

1996-ig a nyári időszámítás vége szeptember volt, ekkor igazították az Uniós rendszerhez a hazai gyakorlatot. A dátum minden évben változik, ugyanis mindig március utolsó vasárnapjától október utolsó vasárnapjáig terjed. Idén a nyári időszámítás március 30-tól október 26-ig tart.

Valóban olyan előnyös gazdasági megtakarításokkal jár, hogy megéri ekkora felhajtást csapni neki minden évben? Vélemények pro és kontra, összegyűjtöttünk néhányat.


Fotó: Photl.com

Előnyei:
1. Mivel korábban felkelünk, hosszabb egy órával a napunk világosságra eső része, ami oldja a depressziót.
2. A hosszabb nappalok növelik a családok együtt eltöltött idejét.
3. A hosszabb természetes világosság miatt csökken a mesterséges fényforrások működésben töltött ideje, ami energia megtakarítás.
4. A hosszabb világos nappalok miatt csökken a közúti balesetek száma.

A kevés alvástól kimerülsz, a túl sok beteggé tesz... Miért ne aludj túl sokat? Egyáltalán, mennyi a túl sok? És mennyi az ideális? Utánajártunk...

Hátrányai:
1. Az energiamegtakarítás nem jelentős.
2. Az átállítás időszakában pár napig nő a balesetek, sőt a szívinfarktusok száma is.
3. Az átállás megszokásához akár egy-két hét is kell, mert a szervezetet néhány napig biztosan megviseli.
4. Fáradtságot, ingerlékenységet, alvászavart és a koncentrálóképesség csökkenését is okozhatja.
5. A tavaszi 1 órával korábbi felkelés főként a gyerekek reggeli ritmusát zökkenti ki.

Ti élvezitek a hosszabb világosságot? Megvisel bennetek az óra átállítás? Várjuk érveiteket pro és kontra!