Most akkor viseljünk maszkot vagy ne? Miért nem értenek egyet a nagy egészségügyi szervezetek sem?

szájmaszk,koronavírus,járvány,maszk Forrás: GettyImages
A mai napig nincs egységes álláspont azzal kapcsolatban, hogy mindenkinek, minden körülmények között szükséges-e a maszk viselése, önmaga és mások védelme érdekében, vagy sem. Még az orvosok és egészségügyi szervezetek ajánlásai is eltérnek és az egészségügyben dolgozó szakembereket is megosztja a téma.

A famiily.hu cikke.

WHO kontra CDC

Jelenleg a WHO és a CDC egymással ellentétes ajánlásokat fogalmaz meg a lakossági maszkviseléssel kapcsolatban. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO szerint „Amennyiben egészségesek vagyunk, csak akkor hordjunk maszkot, ha vélhetően új koronavírussal fertőzött beteget látunk el, vagy ha légúti tüneteink vannak, például köhögünk vagy tüsszögünk. Ez azért fontos, hogy másokat ne fertőzzünk meg, egyébként viselése nem indokolt”. Szerintük nincs elég bizonyíték a maszkviselés hasznosságára, sok a bizonytalanság és kritikus kockázat. Egyik fő érvként a gyakoribb arcpiszkálást (megnövekedett fertőzés esélyt) hozzák fel, illetve a hamis biztonságérzetet, aminek következtében kevésbé figyelhetnek az emberek a kézmosásra vagy a másoktól való fizikai távolságtartásra például az utcán, ami sokkal lényegesebb lehet a maszkviselésnél.

A CDC (Centers for Disease Control) a szövetmaszkok viselését kezdeményezi közterületen, különösen olyan helyeken, ahol a fizikai távolságtartás nehezen kivitelezhető (pl. élelmiszerboltok, gyógyszertárak). Az amerikai járványügyi hivatal szerint sebészeti maszkot csak azoknak ajánlott hordania, akik fertőzöttek lehetnek, illetve akik betegeket ápolnak.

Miközben több országban már kötelezővé tették a maszk viselését, folyamatosan vita zajlik arról, hogy ennek a lépésnek van-e értelme. Az Egyesült Államokban megváltozóban van az egészségügyi szakemberek eddigi álláspontja,

az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) fontolgatja a kötelező maszkviselést elrendelését.

Ez az új típusú koronavírus rohamos terjedésével, a megbetegedések és a halálesetek számának növekedésével magyarázható.

Mit mondanak az orvosok?

A Magyar Orvosi Kamara állásfoglalása, hogy aki kilép az utcára, hordjon szájmaszkot. Mindegy, hogy szövetmaszk, vagy gyógyszertárban vett sebészi maszk: hordani kell. Azok ugyanis gátolják az akár 8 méterre is eljutó nyálcseppek és az abban található vírusok levegőbe jutását.

Az orvosok azért is javasolják a rendszeres maszkviselést, mert nem tudhatjuk, ki a fertőző, hiszen sokan úgy hordozzák a vírust, hogy teljesen tünetmentesek. Így valószínűleg sokkal több fertőzött van a környezetünkben, mint ahányról hivatalosan tudunk. Egyes modellek szerint csak tízszer, mások szerint 20-30-szor több.

A távol-keleti országok szakemberei –ahol a 2003-as SARS járványt követően megváltoztatták a protokollokat– mindenkit arra buzdítanak, hogy bármerre is megy, bármilyen céllal, hordjon szájmaszkot.

Ugyan lehet, hogy álláspontjukat nagy, randomizált tanulmányokkal nem tudják alátámasztani, ám a benne lévő igazságtartalmat gyakorlati tapasztalataik igazolják.

Ugyanakkor a napokban került nyilvánosságra egy Dél-Koreában végzett tanulmány, mely szerint még a sebészi maszk sem véd másokat, simán átmegy rajta a vírus. A Medscape nevű egészségügyi magazin is írt egy új kutatásról: Dél-Koreában néhány igazolt koronavírusos beteget megköhögtettek különböző maszkokkal és maszk nélkül – azt vizsgálták, hogy a többször használatos pamut maszk, illetve sebészi maszk mennyire védi a környezetet. A kutatás szerint gyakorlatilag semennyire, még a vírus kópiaszámában sem volt érdemi különbség akkor, ha valaki maszkon a szájával köhögött vagy maszk nélkül.

Miért nincsenek egységes állásponton a szakértők?

Azért, mert a COVID-19 vírust még nem ismerjük eléggé, nem áll elegendő információ rendelkezésre ahhoz, hogy egyértelműen kijelenthessük, hogy szükségtelen a maszk vagy éppen ellenkezőleg, minden esetben, minden körülmények között hordani kell. Sokáig nem lehetett tudni, hogy az új koronavírus csak a nagyobb vagy az egészen apró cseppeken keresztül is terjed. A szakértők nem voltak biztosak benne, hogy a hagyományos sebészeti maszkokkal vagy a kisebb részecskéket is kiszűrő N95 maszkokkal érdemes védekezni a betegséggel szemben. Még mindig rengeteg a kérdés a terjedéssel kapcsolatban.

Több orvos teljesen feleslegesnek tartja N95 vagy sebészeti típusú maszkok viselését, sőt, véleményük szerint kifejezetten káros azok lakossági célú felvásárlása, mivel így pont azoknak nem jut elegendő védőfelszerelés, akiknek pedig igazán szüksége lenne rá: az egészségügyi dolgozóknak.

Ráadásul – mint azt hangsúlyozzák- ezeknek a speciális maszkoknak a viselését tanulni kell, másrészt nem valószínű, hogy olyan helyzetbe kerülnek az átlagemberek, amelyben ilyen felszerelésre van szükségük.

Véleményük szerint, tömött helyeken a normál maszk, de akár egy tiszta sál, kendő vagy saját készítésű maszk is elegendőnek bizonyulhat.

A cikk további részét a linkre kattintva olvashatod!

Háztartási szerek, amik leszámolnak a koronavírussal