Monica Lewinsky: nincs nap, hogy ne emlékeztetnének a hibára, amit elkövettem

Borítókép: Monica Lewinsky: nincs nap, hogy ne emlékeztetnének a hibára, amit elkövettem Forrás: europress / getty images
A korábbi fehér házi gyakornok megtörte bő másfél évtizede tartó hallgatását, és döbbenetes kijelentéseket tett egy TED-előadásban.

„22 éves koromban szerelmes lettem a főnökömbe” – mondja a most 41 éves Monica Lewinsky a kanadai Vancouverben rendezett TED2015 konferencián. A szenvedélyes előadásról készült videóból most még csak egy előzetes nézhető meg...

...de a TED blogján elképesztően ütős idézetek olvashatók a volt fehér házi gyakornoktól.

A Clinton-afférról elhíresült volt gyakornok most a cyberbullying ellen kampányol, és ennek keretében tartott előadást csütörtökön a TED-en. „Önök most egy olyan nővel néznek farkasszemet, aki egy évtizede nem állt a nyilvánosság elé” – kezdte Monica a pódiumon.

Az előadásból a TED blogja szerint kiderül, hogy Monica Lewinsky egyfajta prototípusként jellemzi magát: egy akkor még ismeretlen jelenség áldozata volt. „A történtek idején, 17 évvel ezelőtt még nem volt neve. Ma már cyberbullyingnak hívják” – mondta az előadásában. Monica elmondta, hogy az internet világjelenséggé válásának idején még nem igazán volt ismert, hogy mire képes a world wide web, nem lehetett tudni, mit jelent, ha valakinek a rossz hírneve a digitális térben kezd terjedni.

„Elismerem, hogy hibákat követtem el..., de a figyelem és az ítélkezés, amit cserébe kaptam, precedens nélküli volt. „Voltam trampli, ringyó, rüfke, kurva, plázacica, és természetesen 'az a nő'.”


Monica Lewinsky a Vanity Fair Oscar-partyján, 2015-ben. Fotó: Europress / Getty Images

Lewinsky kulturális forradalmat követel a „megaláztatás kultúrájával” szemben, és olyan internetes közösségért küzd, amelyben az empátia és az együttérzés uralkodik. Arra biztatja a cyberbullying áldozatait, hogy legyenek tisztában vele: vége lesz egyszer.

„Ha nyilvános megszégyenítés, megaláztatás áldozata vagy, egyvalamit tudnod kell: túlélhető. Tudom, hogy nehéz. Nem fájdalommentes, nem múlik el gyorsan vagy könnyen. De nem mondhatsz le arról, hogy a történeted másképp végződjön.”