Ezért ne dőlj be mindennek, amit látsz

Borítókép: Ezért ne dőlj be mindennek, amit látsz Forrás: pexels
Az elmúlt időszakban a Covid, az ukrán-orosz háború vagy akár a választások bebizonyították azt, hogy mennyiféle valóság tud egymás mellett létezni. Mennyi hiedelemnek, nézetnek és elméletnek tudunk hinni, pusztán félelemből, a megfelelő információk hiányából adódóan. Vérremenő családi viták, a racionalitás teljes elvesztése. Ijesztő és olykor teljesen nevetséges összeesküvésekre lehet találni az interneten, de az esetek legnagyobb százalékában le lehet leplezni a false-news oldalakat.

A minap az egyik facebook csoportban elkezdett keringeni egy videó, amiben az amerikai elnök esetleges dublőrhasználatát próbálták leleplezni azzal, hogy különböző képeket mutogattak, amin más-más fülcimpákkal látható. Drámai zene, feltűnő piros bekarikázás egy-egy fülcimpa körül. Tényleg más az alakja, tényleg meglepő jelenség. Mint minden embert, engem is érdekel az igazság, de a puszta érzelmi alapú továbbosztás előtt gondoltam, utánajárok ennek a fülcimpakérdésnek, mert bevallom, saját miniszterelnökünk fülalakjával se vagyok tisztában, nemhogy az amerikai elnökével.

Gyors Googlekeresés és képnézegetés után kiderült, hogy csupán annyi a genetikai bibi, hogy Biden egyik fülcimpája ilyen alakú, míg a másik más alakú. Tehát a teátrális leleplező videó csupán hol egyik, hol pedig másik oldalról mutatta az új elnököt.

Nem tudom, hogy kinek és milyen célja van az ilyen és ehhez hasonló videók elkészítésével, de véleményem szerint nagyon ártalmasak tudnak lenni. Legtöbb ember gondolkodás nélkül osztja tovább ezeket a videókat, támasztják alá egymás igazát, gondolatát. A legnagyobb probléma ezzel az, hogy ha az ember egyszer belekerül egy ilyen összeesküvés-spirálba, nagyon nehezen lehet onnan kikerülni, hiszen a Facebooknak és egyéb algoritmusnak köszönhetően úgy érzékeli a rendszer, hogy ezek a tartalmak érdekelnek és ömlik ránk a sok konteo és csupán pár kattintás alatt ott lehet az ember, hogy Rihanna számokat hallgat visszafele lejátszva, mert úgy hiszi, sátánista tetemre hívásról énekel, ami megnyitja az óceánokat és kiszabadítja a titánokat onnan. Nem viccelek.

Egy szó, mint száz, mindig érdemes utánajárni az ilyen híreknek, pláne ha valami nagyon képtelent állít. Megnézni az oldal forrását és a legfontosabb rákeresni az ellentétére vagy csak simán a hátterére annak, amit olvasunk. Felesleges aggódástól, kombinálástól és veszekedéstől kímélhetjük meg magunkat.

Azonban nem kell messzire menni egy kis manipulációért, Instagramon is számos megheckelt tartalmat láthattok. Összegyűjtöttük a leggyakoribbakat: