Nyakgyűrűk, erőszakkal etetés, torz lábfejek: 6 kegyetlen hagyomány, aminek nők a mai napig elszenvedői

Borítókép: Nyakgyűrűk, erőszakkal etetés, torz lábfejek: 6 kegyetlen hagyomány, aminek nők a mai napig elszenvedői Forrás: Ron Buskirk/UCG/Universal Images Group via Getty Images
Annak ellenére, hogy a nyugati kultúrában a nők az évszázadok során már kiharcolták a jogaikat, és hasonló módon a férfiakhoz dolgozhatnak, tanulhatnak, önálló életet élhetnek, mégis sajnálatos módon ezek a számunkra abszolút természetes dologok a világ bizonyos tájain még mindig komoly problémát okoznak. Sőt, egyes kultúrákban a mai napig élnek olyan hagyományok, melyek nemcsak borzasztóan kegyetlenek, fájdalmasak és kínzóak, hanem egyenesen tönkre teszik a nők életét.

Nyugati, szabad, felvilágosult nőként abszolút hihetetlennek tartom, hogy bizonyos kultúrákban még mindig kegyetlen brutalitást kell elviselniük azoknak a nőknek, akik nem törnek ki egy-egy közösségből. Ami pedig számomra a legszomorúbb, hogy még mindig nem esik elég szó ezeknek a nőknek a sorsáról és életük kegyetlen fájdalmairól. Számos olyan ország van, ahol nem csupán kegyetlen, de borzasztóan megalázó hagyományokat is el kell tűrniük ahhoz, hogy a férfiak kedvére tegyenek.

Forrás: Eric Lafforgue/Art in All of Us/Corbis via Getty Images)
A nők megkorbácsolása egyes kultúrákban még mindig hagyomány...

Brutális hagyományok

Amikor a brutális tradíciókról beszélünk, akkor sokunknak elsőként a testi csonkítások jutnak eszünkbe, ám nagyon sok nőt érnek kifejezetten olyan megaláztatások, melyek inkább a lelküket csonkítják, mint a testüket. Például a legtöbbek számára bár ismeretlen, de az Omo folyó völgyében élő etióp törzsek hagyományaihoz tartozik, hogy a szertartás keretében megkorbácsolják a nőket, nekik pedig némán kell tűrniük a fájdalmakat, hiszen így mutatják ki lojalitásukat a férfiak irányába. Hasonlóan kegyetlen hagyományok közé tartozik az, hogy Kenya egyes területein úgy vélik, hogy az özvegységet meg kell tisztítani, és egyfajta rítussal tisztítják meg az asszonyokat, melynek segítségével újra a társadalom teljes jogú polgáraivá válhatnak. Ez a megtisztulási rituálé egy szexrítus, mikor is az egész közösség láttára kell védekezés nélkül közösülnie az özvegynek egy férfival, aki bármit megtehet vele az aktus során. Ezentúl, hogy csak még egy példát említsek a sok szörnyűség közül, amely a 21. században még mindig érinti a nőket, az a kirgizisztáni menyasszonyrablás. Ugyanis az adott országban máig él az a hagyomány, miszerint a férfiak az utcáról rabolnak el fiatal lányokat, akiket erőszakos módon házasságra kényszerítenek. A rablások gyakorta járnak fizikai és szexuális erőszakkal, így ezekben a házasságokban a bántalmazás gyakori.

Azonban, hogy ne csak a lelki megaláztatást és bántalmazást vizsgáljuk meg, összeszedtük azokat a borzasztó testi csonkításokat is, melyeket át kell élniük a nőknek.

Az alábbi galériában összegyűjtöttük, hogy egyes kultúrákban milyen csonkításokkal kell a nőknek élniük.