Mégis mekkora gazdasági válságra számítsunk ezután?

világom,társadalom,gazdaság,válság Forrás: Getty Images
Csernok Miklós pénzügyi szakember felvázolja a lehetséges opciókat. Ő nem túl optimista: szerinte a világgazdaság a koronavírus-járvány előtt is sérülékeny volt.

Mint Csernok Miklós, a Kiszámoló blog szerzője mondja, félő, hogy a koronavírus-járvány nyomán a 2008-ashoz hasonló mértékű gazdasági recesszió köszönt be. Ő úgy fogalmaz, hogy a járvány nem az oka, hanem az elindítója ennek, hiszen a világgazdaság eleve nem volt túl jó állapotban. „Most csak kidurran a lufi” – mondja.

Mégis mekkora lesz a válság?

Alapvetően három elképzelés körvonalazódik a szakemberekben:

  • V alak: leesik a gazdaság, majd hamarosan (talán már őszre) vissza is áll az eredeti szintre.
  • U alak: leesik, kicsit hosszabb ideig lent marad, majd visszaáll, bár lehetséges, hogy nem ugyanarra a szintre, hanem lejjebb.
  • L alak: leesik és ott is marad. Akár 3-4 évig is elhúzódó, az 1929-es világválságra emlékeztető válságra is számíthatunk, 20 százalékos munkanélküliséggel.

Ami Csernok Miklóst illeti, ő inkább pesszimista, mint optimista ezen a téren.

Mint mondja, az emberek hajlamosak a túlköltésre, például arra, hogy hitelből vásároljanak. Ettől persze pörög a gazdaság. „Válság akkor van, amikor az emberek rájönnek, hogy nem olyan gazdagok, mint gondolták.” Visszafogják a költéseket, ettől visszaesik a termelés, kevesebb munkaerőre lesz szükség stb. Ha van bármi pozitív hozadéka a válságnak, akkor talán az, hogy az emberek rájönnek, hogy nem érdemes tovább nyújtózkodni, mint ameddig a takarónk ér. „De azért ez a felismerés most fájni fog.”

Zöld szokások, amikkel pénzt is megtakaríthatsz: