A népi jóslás szerint fehér karácsony vár ránk: ezt jelenti, ha Erzsébet napján havazik

Borítókép: A népi jóslás szerint fehér karácsony vár ránk: ezt jelenti, ha Erzsébet napján havazik Forrás: Gül Işık/ Pexels
Egy népi hagyomány szerint, ha Erzsébet napján havazik, akkor bizony jó esélyünk van arra, hogy fehér karácsonyunk lesz. Tegnap, Erzsébet napján lehullott az első hó a Nagy-Hideg hegyre.

A népi jóslás és az időjárás-megfigyelések szerint az Erzsébet napon fennálló időjárási körülményekből – kiváltképpen a havazásból – következtetni lehet arra, hogy milyen időjárás várható karácsonykor.

Nos, amennyiben hiszünk ennek a népi hiedelemnek, akkor bizony jelentős esély van arra, hogy mégis fehér karácsonyunk lesz, hiszen tegnap, Erzsébet napján, hó hullott a Nagy-Hideg hegyre.

Különleges érdekesség, hogy a népi megfigyelések szerint nagyon gyakori, hogy ezen a napon esik le az első hó az országban. Így elterjedt az a hiedelem, hogy ha Erzsébet napján havazik, akkor a karácsony is havas lesz.

Forrás: Susanne Jutzeler, suju-foto/ Pexels
A népi jóslás szerint fehér karácsonyunk lesz.

Azonban – mint már arról korábban is beszámoltunk – a meteorológiai előjelzések korántsem ilyen derűlátók. Ugyanis a szakértők szerint a szén-dioxid kibocsátás folyamatos növekedése miatt az idei szeptember volt a legmelegebb a 20. század kezdete óta. Így arra számítanak a meteorológusok, hogy a további hónapok során is folyamatosan dőlnek meg a melegrekordok. Az előrejelzések szerint nemcsak enyhe őszben, de enyhe télben lesz részünk, így vajmi kevés esélyünk van arra, hogy fehér karácsonyunk legyen.

Ám a népi hagyomány mégiscsak abban hisz, hogy ha Erzsébet napján havazik, akkor fehér karácsony vár ránk! Mi nagyon szorítunk azért, hogy a jóslásnak legyen igaza, és havazzon karácsonykor!

Az alábbi galériában pedig összeszedtünk 10 különleges karácsonyi hagyományt, melyet a netezők előszeretettel tartanak!