2050-re a fehér karácsony a feledés homályába vész

kandinszkij,fehér karácsony Forrás: Kandinszkij: Téli táj hófehér nélkül (1909) / wikiart
A havas decemberek gyerekkorunk emlékei maradnak? Melyik országba érdemes utazni, ha fehér karácsonyt akarunk? Ezekre a kérdésekre kereste a választ egy nemrégi kutatás.

A Nestpick lakásbérbeadással foglalkozó, világszerte jelen levő website időnként érdekes kutatásokat készíttet; a legutóbbi abból a felismerésből indult ki, hogy berlini irodájuk tagjai észrevették, hogy évek óta nem volt fehér karácsonyuk. Nyilvánvaló volt számukra, hogy a klímahelyzet áll a jelenség hátterében. Elhatározták, hogy megvizsgálják, az elmúlt évtizedben hányszor havazott decemberben és milyen tendencia várható a következő évtizedekben. Negyven várost választottak ki a Föld északi féltekéjén, jellemzően olyanokat, amelyek sok turistát szoktak vonzani. A helyi időjárás-jelentésekből számolták ki, melyik városban hány nap esett a hó decemberben az elmúlt tíz évben.

Az eredményeket összevetették Jean-François Bastin, a Genti Egyetem ökológusának tanulmányával, amely a klímaváltozást kutatja. Ez a tanulmány azt mutatja meg, hogy a 2050-ben a városok 77%-ának a klímája milyen mostani városnak a klímájához fog hasonlítani. Például Stockholm éghajlata a mostani Budapestre hasonlít majd, Londonban nagyjából olyan idő lesz, mint most Barcelonában, a jövő Seattle-jét pedig a jelen San Franciscójaként kell elképzelnünk. Ezeket a párosításokat figyelembe véve a berlini kutatók elkészítettek egy hozzávetőleges előrejelzést a 2050-es hóesésekről. Az eredmények elég egyértelműen kimutatják, hogy harminc év múlva az északi féltekén a fehér karácsony nagyjából a múlté lesz.

A jövő generációi számára a fehér karácsony olyasmi lesz, ami csak a hollywoodi filmekben és a régi fotókon létezik

– elemzi az eredményeket a kutatócsoport egyik tagja.

Itt egy részlet a „havas napok száma decemberben” táblázatból; a többi adatról és a módszertanról a nestpick.com oldalra kattintva olvashattok.

Nézd meg ezt a galériát is: