Az ember és a természet – mit hoz a holnap?

természet,élet,fa,ültetés,környezet Forrás: Unsplash
Az ember mindig szoros kapcsolatban állt a természettel. Most mégis mintha egyre távolabb kerülnénk tőle. Milyen jövő vár az emberiségre és milyen hatással van a Földünkre az emberi civilizáció?
Ez a cikk a Covering Climate Now nemzetközi klímavédelmi kampányt támogatja, amely kampány több mint 250 hírportál globális együttműködése az éghajlat helyzet tudatosításának érdekében. #CoveringClimateNow

Idén eléggé máshogy alakult a családi nyaralásunk. A megszokott hotelszobák és városnézés helyett a túrázást és a vadkempinget választottuk. Egy hetet töltöttünk el Erdély szívében, a hegyek között. Nem volt vizünk és áramunk. A telefonunkat egyébként sem tudtuk volna használni, mert a hegyek leárnyékolták térerőt. És így történt, hogy egy hétig távol voltam minden otthoni gondtól, minden hétköznapi problémától. Nem kellett az e-maileket lesnem és nem pörgettem a facebookot, ha unatkoztam. A körülöttem lévő természetre és magamra figyeltem. Csodálatos hét napot töltöttem ott és sokat gondolkoztam arról, milyen hatással van a világunkra az emberi civilizáció és mit is tartogat számunkra a jövő.

2050-re megszűnhet a civilizációnk

A klímaváltozással a nyakunkon szinte nem telik el olyan nap, amikor ne olvasnánk vagy hallanánk valami rémisztőt a jövővel kapcsolatban. Sokan azt gondolják, csupán néhány évtizedünk van hátra és 2050-re megszűnik a civilizáció. A borúlátó jóslatok szerint a klímaváltozásnak visszafordíthatatlan következményei vannak. Szélsőséges időjárás és természeti katasztrófák fogják megnehezíteni az emberiség életét. A jégsapkák olvadása miatt városok kerülhetnek víz alá, máshol viszont az aszály fogja fenyegetni a növény és-állatvilág fennmaradását.

Van remény

De sokan ennél bizakodóbban állnak a jövőhöz. Edward O. Wilson elmélete szerint az emberiség jövőjét meglepő módon a városok jelenthetik. Az utóbbi 50 évben a Föld népessége csaknem kétszeresére nőtt. Majdhogynem 8 milliárd ember él a bolygón, aminek véges az eltartóképessége. A biológus Wilson sokat foglalkozott a klímaváltozással, több könyvet is írt a témában. A Half-Earth elmélet lényege az lenne, hogy az ember csupán a Föld területeinek felét használja és városokba tömörül. Ezzel teret hagyna a természetnek és az élővilágnak. Persze ehhez nem egyszerű városokra lenne szükség. Wilson olyan környezetbarát megapoliszokat álmodott meg, amelyek megújuló energiaforrásokat használnak és zöld területeiken élelmiszert termelnének. Természetesen így is szükség lenne a mezőgazdaságra, aminek a biológus szerint károsanyag kibocsátás nélkül kell működnie.

Vissza a vadonba

Vannak olyan emberek, akik úgy gondolják, azzal teszik a legtöbbet a Földért, ha teljesen visszatérnek a természethez. Ezek a modern nomádok közelebbi kapcsolatra vágynak a természettel, vagy új utakat keresve szeretnék megtalálni önmagukat.

Nézzétek meg ti is a következő 5 filmet a témában!

Értékelni a természetet

Nem kérdés, hogy a klímaváltozás napjaink egyik legégetőbb problémája. De ahelyett, hogy várjuk a katasztrófát, mindannyian tehetünk a környezetért. Apró változtatásokkal a mindennapi életünkben már hatalmas eredményeket érhetünk el. Hiszen, ahogy a mondás is tartja: sok kicsi sokra megy. És amikor kicsit jobban figyelünk a minket körülvevő világra, ráébredünk, hogy milyen csodálatos és különleges is a természet.

Nézd meg a galériánkat 8 olyan dologról, amit te is megtehetsz, a fenntarthatóság érdekében!