Amit eddig tudni lehet a New York-i klímacsúcsról és lehetséges kimeneteleiről

ensz,klímacsúcs,new york
Forrás: Twitter

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

2

2019. szeptember 23-a, hétfő világtörténelmi jelentőségű nap lehet – vagy nem? António Guterres ENSZ-főtitkár mindenesetre nagyon komoly elvárásokkal készül a klímacsúcsra.

covering climate now,coveringclimatenow,klímacsúcs
Ez a cikk a Covering Climate Now nemzetközi klímavédelmi kampányt támogatja, amely kampány több mint 250 hírportál globális együttműködése az éghajlat helyzet tudatosításának érdekében!

A 2015-ös párizsi klímaegyezmény óta ez a legjelentősebb klímaügyi csúcstalálkozó. Párizsban az ENSZ tagállamai többek közt abban egyeztek meg, hogy már 2020-ra látható eredményeket érnek el a széndioxid-kibocsátás csökkentése érdekében. Ezek a kitűzött célok szinte sehol sem valósultak meg, még azokban az országokban sem, amelyek igyekeztek betartani a vállalásaikat.

Olvasd el ezt is!

Antonio Guterres arra hívta fel a világ vezetőit, hogy „szép beszédek helyett” konkrét, reális tervekkel álljanak elő a csúcstalálkozón.

A párizsi klímaegyezmény (2015) fő célkitűzései:


  • A Föld átlaghőmérsékletének emelkedését „jóval” 2 °C alatt kell tartani az iparosodás előtti szinthez képest és a további emelkedést 1,5 °C alatt tartani.
  • Korlátozni kell az üvegházgáz-kibocsátást arra a szintre, amit a fák, a talaj és az óceánok el tudnak nyelni, 2050 és 2100 között.
  • Ötévenként felül kell vizsgálni minden egyes tagország hozzájárulását a széndioxid-kibocsátás csökkentéséhez.
  • Az egyezmény azt is kimondja, hogy a tehetősebb országoknak nagyobb részt kell vállalniuk a zéró kibocsátás érdekében akkor is, ha több eredményt értek el, mint a szegényebb országok. A felelősségeknek az egyes államok kapacitása szerint kell megoszlania.

Guterres négy specifikus tervre vonatkozó kérést intézett a tagországokhoz:

  • amely révén megvalósítható a karbonsemlegesség 2050-re,
  • amellyel megakadályozható a fosszilis üzemanyagok támogatása,
  • amely lehetővé teszi a szénalapú energiahordozók megadóztatását az egyes országokban
  • amellyel megvalósítható a szénerőmű-mentesség 2020 után.

„Számomra a klímaváltozás egyértelműen egy olyan terület, ahol az ENSZ-nek kötelessége világvezetői szerepet betölteni” – indokolta szokatlanul kemény fellépését a főtitkár egy interjúban.

„Nem hiszem, hogy óriási áttörésre kellene számítanunk”

– idézi ugyanakkor Nicholas Stein, a London School of Economics professzora véleményét a klímacsúcs lehetséges kimeneteleiről a newscientist.com. Abban is egyetértenek környezetvédelmi szakértők és politikai elemzők is, hogy:

a párizsi célkitűzések fényében már rég nem itt kellene tartanunk.

A párizsi egyezmény tekintélyes részben az EU és az Egyesült Államok együttműködésének sikertörténete volt; a két nagyhatalom közösen érte el, hogy Kína elkötelezze magát a párizsi egyezmény mellett. Ám 2015 óta mindkét szereplő hátrafelé halad. Amerikában Donald Trump lett az elnök, aki beiktatása után nem sokkal bejelentette, hogy az USA kilép a klímaegyezményből. Ő várhatóan nem lesz jelen a klímacsúcson. Az Európai Uniónak sem sikerült elérnie idén júniusi csúcstalálkozóján, hogy 2050-es határidővel a klímasemlegesség mellett kötelezzék el magukat. (Magyarország is azon államok között volt, amelyek blokkolták az egyhangú kiállást.)

antonio guterres,ensz
forrás: Getty Images

A klímacsúcson akár 100 ország vezetői is részt vehetnek

És állhatnak ki a párizsi egyezmény további betartása mellett, ami a mostani szakértői álláspontok szerint háromszoros erőfeszítést igényel, ha 2 °C-on és ötszöröst, ha 1,5 °C-on tartanánk a globális felmelegedés szintjét.

„Számomra egy inflexiós pont lehetne, ha vezetői szinten képet kaphatnánk arról, milyen mértékben alakítaná át a párizsi célok megvalósítása a gazdaságokat – nyilatkozta a sajtónak Nick Bridge, az Egyesült Királyság klímaügyi miniszteri biztosa. Szerinte Guterresnek igaza van, hogy ilyen határozottan kéri számon az eredményeket.

Sokmindenre megadja a választ a tudomány. Tartjuk a kitűzött célt? Nem.

teszi hozzá a brit politikus, mintegy Greta Thunberg mozgalmának jelszavát – #UniteBehindTheScience – visszhangozva. Thunberg egyébként ott lesz a klímacsúcson, részben ezért is vitorlázott át az Atlanti-óceánon augusztusban.

óriási különbség van a 1,5 °C és a 2 °C között

Ezt illusztrálja az alábbi infografika. Kiderül belőle például, hogy a fél celziusz fok legalább kétszeres szorzót jelent a forróság sújtotta népesség számát, a kihaló állatfajokat és a jelenlegi termőföldek csökkenését tekintve.

Kép
forrás: wri.org
Tovább olvasok
Pazar torták, desszertek – meg nem mondanád, hogy mind vegán

Egy 18 éves Instagram-influenszer készíti ezeket a vegán tortákat, smoothie bowlokat és nyalókákat, szó szerint a szivárvány minden színében.

Fokhagymaleves, ami leszámol a megfázással

Ha az ember beteg és szinte ki sem tud kelni az ágyból, talán a legelső dolog amire vágyik, az egy forró húsleves – viszont a legutolsó az, hogy megfőzze. Mutatunk egy jóval gyorsabban elkészíthető, gyógyhatású levest.

VB-arany, 40 kiló mínusz, új szerelem, új ország: Korok Fatima búvár

Korok Fatima búvár nemrég világbajnok lett szabadtüdős mélymerülésben. Csak 26 éves, de megélt már egy teljes, hosszú életre való kalandot, a mondanivalója bölcs, mint egy jobbfajta hetvenévesé.

10 tipp: Hogyan aludj el 2 perc alatt?

Egyszerű ötletek, amelyek segítenek abban, hogy álmatlanul forgolódás helyett pikkpakk elaludj.

3 gyógytea, ami távol tartja az orvost

Lassan de biztosan hüvösödnek a nappalok, kezdődik az immunrendszer erősítés szezonja, egyre könnyebb bekapni valami vírust. A következő három gyógyteát érdemes már megelőzésként is napi szinten iszogatnod, hogy ne tegyen parkolópályára az influenza.

Marie Kondo-idézetek, amelyek segítenek visszanyerni az irányítást az életed fölött

„Képzeld el, hogy olyan térben élsz, amely csak örömöt sugárzó tárgyakat tartalmaz. Nem erről az életről álmodtál mindig?” (Marie Kondo)

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

A KARÁCSONY GYORSAN BEKÖSZÖNT – LEPD MEG MAGAD MOST EGY ELŐFIZETÉSSEL! 10+1 (ADVENT) LAPSZÁM 7645 FT HELYETT 4590 FT.

Csak 4590 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem