89 éve született Brigitte Bardot: tudtad, hogy a szülei nagyon szigorúan nevelték?

Borítókép: 89 éve született Brigitte Bardot: tudtad, hogy a szülei nagyon szigorúan nevelték? Forrás: Sunset Boulevard/Corbis via Getty Images)
89 éve született Brigitte Bardot, egykori francia színésznő, énekesnő, divatmodell és nem utolsó sorban állatjogi aktivista. Karrierjét az 1950-es évek elején kezdte, és rövid időn belül a korszak egyik legismertebb szexszimbólumává vált.

A tündöklő szépséggel és légies eleganciával megáldott színésznő maga volt a nőiesség szimbóluma. Ennek a sugárzó szépségnek és kifinomult érzékiségnek köszönhetően vált híressé nem csupán hazájában Franciaországban, hanem az egész világon.

Az alábbiakban 8 érdekességet gyűjtöttünk össze életéről.

1. Párizsban született egy konzervatív katolikus családban

Bardot 1934. szeptember 28-án született Franciaországban, azon belül is a varázslatos Párizsban. Édesapja, Louis Bardot mérnökként dolgozott és több párizsi ipari gyár tulajdonosa volt. Édesanyja, Anne Marie Mucel egy biztosítótársaság igazgatójának a lánya volt.

Bardot konzervatív katolikus családban nőtt fel, gyermekkorában pedig olyan betegségben szenvedett, melynek folytán a szeme legyengült.

2. Szülei nagyon szigorúan nevelték

Bardot egy személyes traumatikus eseményről számolt be, mikor is testvérével együtt véletlen eltörték szüleik kedvenc vázáját. Ezt a csintalanságot pedig olyan súlyos büntetés követte, hogy édesapjuk 20-szor megkorbácsolta őket. Továbbá ezt követően követelte lányaitól, hogy olyan megszólítással illessék őket, mely kifejezetten ismeretlen vagy magasabb státuszú személyek megszólítására alkalmas.

Az apja megkövetelte tőle, hogy kövesse a szigorú viselkedési normákat, melyeket kiszabott, így roppant szigorban nevelte lányait. Valószínűsíthetően ez járult hozzá ahhoz is, hogy nagyon kevés gyerekkori barátja volt.

Bardot úgy emlékszik vissza a szüleivel való viszonyára, hogy ez nagyban hozzájárult ahhoz, ahogy a későbbiekben lázadó életmódot folytatott.

Forrás: KEYSTONE-FRANCE/Gamma-Rapho via Getty Images

3. A második világháború alatt kezdte el balettkarrierjét

Amikor a második világháború alatt a nácik megszállták Párizst, Bardot kénytelen volt bezárkózni otthonába. Egyetlen elfoglaltsága az volt, hogy imádott muzsikára táncolni. Ezt a különleges tehetségét édesanyja hamar fel is fedezte, és segített neki abban, hogy tehetsége ki tudjon bontakozni. Nem sokkal később, 1949-ben, Bardot felvételt nyert a Párizsi Konzervatóriumba, ahol balettet tanult.

4. Négyszer ment férjhez

Bardot viszonylag sűrűn állt oltár elé, ugyanis négyszer ment férjhez. Az első házasságát Roger Vadim filmrendezővel kötötte 1952-ben, ekkor mindössze 18 éves volt. Azonban 5 év múlva elváltak.

Ezt követően 1959-ben hozzáment Jacques Charrier színészhez. A házasságból egy gyermekük is született, ám miután Bardot nem volt odaadó anya, így az 1962-ben bekövetkezett válásukat követően volt férje családja nevelte fel gyermeküket.

Harmadik házasságát a német milliomos, Gunter Sachs-szal kötötte, azonban három évvel később tőle is elvált.

Néhány évvel később pedig hozzáment jelenlegi férjéhez, Bernard d’Ormale-hez.

Forrás: Henri Bureau/Sygma/Corbis/VCG via Getty Images

5. 15 évesen már az ELLE címlaplánya volt

Miközben Bardot még balettkarrierjét építette, felfigyelt szépségére az Elle Magazin egykori igazgatója, Hélène Gordon-Lazareff. Így 15 éves korára már a magazin címlapján szerepelt, ez pedig hatalmas lökés volt neki mind a modell-, mind a színészi pályára való berobbanásában.

6. Szülei ellenezték, hogy filmekben szerepeljen

Szülei mérhetetlen konzervativizmusuk folytán nagyon ellenezték, hogy a lányuk színész legyen. Azonban nagyapja támogatta a fiatal lányt annak ellenére is, hogy az első meghallgatása során kudarcot vallott.

7. Filmje miatt a katolikus egyház elítélte

1965-ben az És Isten megteremté a nőt című filmmel robbant be a köztudatba. Zseniális alakítása tulajdonképpen szupersztárrá emelte a színésznőt. Ez volt az a film, ami örökre megváltoztatta a karrierjét. Ami pedig szintén érdekesség, hogy ezt a filmet a katolikusok annyira elítélték, hogy egyenesen halálos bűnnek titulálták, ha valaki megnézi. Természetesen ez a negatív kritika emberek ezreit láncolta a filmvászon elé, mely elképesztő sikereket aratott.

8. Komoly állatjogi aktivista

Bardot miután 39 évesen nyugdíjba vonult, az állatok jogaiért való kiállásnak szentelte az életét. 1986-ban létrehozott egy alapítványt is az állatok jóllétének a védelméért. Szívügyéhez hűen vegetáriánus lett, és mai napig aktívan harcol az állatok jogaiért.