Eliud Kipchoge egyszerű, mégis hatékony étrendje

Eliud Kipchoge, egészséges táplálkozás, sporttáplálkozás, Forrás: Getty Images
Ha azt gondolnánk, hogy egy olyan futó, mint Eliud Kipchoge, biztosan nagyon bonyolult étrendet tart, most kiderül, hogy inkább a hatékonyság jellemzi ebben is.

Az egykori maratoni világcsúcstartó, ötszörös Berlin Marathon győztes egyszerű, mégis hatékony étrendet követ, amelynek legfőbb szempontja, hogy támogassa intenzív edzéseit és a versenyeit.

A táplálkozásban is az egyensúlyra törekedj

A legtöbb elit futóhoz hasonlóan Kipchoge étrendjét is a fehérjék és szénhidrátok kiegyensúlyozott kombinációja jellemzi. A 38 éves kenyai maratonfutó egyik kedvenc étele a főtt ugali, ami kukoricadarából készült kása. Ezt a fogást általában sovány marhahússal és tápanyagban gazdag zöldségekkel, például managuval (más néven afrikai nadálytővel), káposztával vagy kelkáposztával fogyaszt. Ezen kívül babféléket, burgonyát és chapatit (lepénykenyér) eszik az ugali mellett. Utazásai során pedig szinte mindenhol tésztát választ.

A helyes táplálkozás már reggel kezdődik

A hosszú edzések utáni nap Kipchoge reggelije általában antioxidánsokban gazdag fehér tea, kenyér és különféle gyümölcsök kombinációjából áll. Versenynapokon könnyebb reggelit választ, például gabonapelyheket, zabot és tejet, így biztosítva, hogy elegendő, de könnyen emészthető szénhidrátokat fogyasszon a verseny előtt.

Nagyon nagyon sokat igyál

A hidratálás szintén kulcsfontosságú eleme a Kipchoge-kúrának. Célja, hogy naponta három liter vizet elfogyasszon, ezzel pótolja az intenzív edzések során izzadással elvesztett folyadékot. Néha sima tejet vagy a mursik-ot (Kenyában népszerű hagyományos fermentált tej) is iszik.

Recovery time before we start training again.

Posted by Eliud Kipchoge on Monday, March 21, 2022

A szénhidrátok kulcsfontosságúak

Kipchoge táplálkozási szakértője hangsúlyozza a megfelelő szénhidrátok fogyasztását az állóképesség fokozása érdekében, beleértve a rizst, tésztát, burgonyát, zabpelyhet és a banánt, de előszeretettel fogyaszt palacsintát is. Az viszont nagy figyelmet igényel, hogy a túlságosan magas rosttartalmú étrend – sok zöldség, gyümölcs, teljeskiőrlésű gabonák - egyes futóknál gyomor-bélrendszeri zavarokat okozhat.

Ne komplikáld túl

Sikerei ellenére Kipchoge étrendi megközelítése nagyon egyszerű, leginkább a helyi forrásból származó, egészséges összetevőkre összpontosít, amelyek biztosítják a szükséges tápanyagokat a futásaihoz. A táplálkozás nagyon egyéni, amit azonban érdemes megjegyezni mindebből, hogy olyan táplálkozási rendszert érdemes összerakni, ami egyszerűen tartható alapanyagok, elkészítési módok tekintetében. Tehát nem a trendi alapanyag összetétel kell, hogy szempont legyen, hanem az, hogy teljesértékű és kiegyensúlyozott táplálkozásra törekedj, amelyből fedezni tudod azt az energiát és tápanyag mennyiséget, amire szükséged van a számodra legjobb teljesítményhez.