A nyár ugyan véget ért, de a kukorica szezonja egész évben kitart
Javában tombol az őszi versenyszezon, ilyenkor pedig még fontosabb, hogy értékes szénhidrátokkal töltsd fel a glikogén raktárakat akár a hosszú edzések, akár egy felkészítő, vagy a fő célversenyed előtti napokban. A kukorica az egyik legjobb csemege, amit választhatsz, ami már rég túlmutat a pattogtatott verzión, hiszen számtalan módon elkészíthető.
Feldobhatsz vele szinte bármilyen salátát, ami élénk sárga színének köszönhetően nem csak ízében, de látványban is jó ötlet. Leves formájában, hidegen, melegen egyaránt kiváló, de grillezve, sütve, főve, pirítva is isteni finom alapanyag, tehát a konyhában az év minden napján ott a helye!
Ráadásul, ha még ez nem lenne elég érv, akkor van egy szuper jó hírünk is a kukoricáról, ugyanis alacsony kalória-, és magas rosttartalma miatt gyakorlatilag bármilyen diétába beilleszthető. Gluténmentes alapanyagról van szó, tehát ételintolerancia esetén is bátran fogyasztható még a kukoricából készült kenyér formájában is. Vitamin-, és ásványi anyag tartalmát is érdemes kiemelni, hiszen gazdag káliumban, magnéziumban, foszforban, valamint B6-, C-, A-vitaminban és kiváló vasforrásként tartják számon.
Ha még mindig nem győztünk meg arról, hogy gyakran fogyassz kukoricát, akkor az alábbi recept tuti befutó lesz, amit alig 30 perc alatt el tudsz készíteni, másnap is tökéletes felmelegítve, és egy hosszú futás előtt 1-2 nappal minden tápanyaggal ellátja a szervezetedet, amire csak szükséged lehet.
Hozzávalók 4 adaghoz
- 100gr basmati rizs
- 1 doboz kukorica konzerv vagy 400 gr fagyasztott kukorica
- 150gr vajon pirított csirkemell felcsíkozva vagy apróra kockázott tofu
- 100gr 12%-os tejföl
- 40 gr reszelt Cheddar sajt
Elkészítés:
Egy kis vajon pirítsd meg a felcsíkozott csirkemellet, vagy a kockázott natúr tofut, és főzd meg a rizst enyhén sós vízben, közben öblítsd át a kukoricát és hagyd lecsepegni. Vajazz ki egy sütőtálat és hintsd meg 2 evőkanál zsemlemorzsával, majd mehet bele a rizs fele, erre kerüljön a hús vagy a tofu és a kukorica fele és a sajt fele, majd rá még egy réteg rizs, kukorica, végül a tejföl és az összes maradék sajt. 200 fokos tepsiben 20 perc alatt süsd aranybarnára.
Elkészítési idő: 30 perc
Egy adag tápanyagtartalma:
Kalória: 498 kcal
Fehérje: 42gr
Szénhidrát: 29gr
Zsír: 19gr
Tejföl helyett használhatsz sűrített paradicsomot is, és akkor egy lasagnéhoz hasonló finomság kerülhet az asztalra! Próbáld ki a receptet, jó étvágyat!