Szép bőrre vágysz? Akkor tartsd tiszteletben a mikrobiomját!

Borítókép: Szép bőrre vágysz? Akkor tartsd tiszteletben a mikrobiomját! Forrás: Getty Images
Ahogyan a beleinkben, a bőrünkön is sok milliárd jótékony baktérium él, amiknek fontos szerepük van az egészséges, szép bőr fenntartásában. Ez az úgynevezett mikrobiom könnyen megsérülhet, ezért érdemes rá fokozottan odafigyelni. Mutatjuk, hogyan!

Így tesszük tönkre

Bőrünk mikrobiomja születéskor alakul ki, majd folyamatosan fejlődik és alkalmazkodik a környezetéhez, miközben óvja és védi bőrünket. Állapota nagy mértékben függ az életmódunktól, táplálkozási – és szépségápolási szokásainktól. A cukor, a fehér liszt, a tartósítószerek, a vegyszerek, az alkohol, a dohányzás belülről gyengítik a mikrobiomot, napjaink nagy kozmetikai trendjei, így például a többszörös tisztítás, radírozás, hámlasztás – nem szakember által és felügyelet nélkül végezve- pedig kívülről mérnek csapást rá és kibillentik egyensúlyából. Ennek egyértelmű jelei az irritáció, az ekcéma, az extrém bőrszárazság, az allergia vagy az akne.

De akkor mégis mit tehetünk, hogy megvédjük bőrünk mikrobiomját?

A szép bőr az egészséges bélflórával kezdődik. Ezért nagyon fontos, hogy támogassuk az emésztésünket vitaminban, ásványi anyagokban, pre- és probiotikumokban, fermentált ételekben gazdag, változatos táplálkozással. Fogyasszunk például rendszeresen savanyú káposztát, kefírt, banánt, almát, fokhagymát és zabpelyhet.

A bőr egészséges mikrobiomjának megőrzése érdekében fontos a megfelelő bőrápolási rutin kialakítása is. Amikor kozmetikumot választunk, legyen az akár arclemosó, krém vagy szérum, figyeljünk oda arra, hogy a szépségápolási termékekben bőrazonos összetevők legyenek. Nagyon lényeges, hogy ne használjunk agresszív kozmetikumokat, kerüljük a forró vizet – mert szárít és lemossa az egészséges bőrhöz szükséges lipideket, olajokat is a bőrfelszínről- valamint az apró szemcsés arcradírok és kémiai hámlasztók gyakori használatát, mert ezek felborítják bőrünk mikroflóráját.

Forrás: Marionnaud

Használjunk a bőr barrierjét erősítő hatóanyagokat!

A Marionnaud újdonsága, a Skin Systéme Balance termékcsalád (az Sos Blemish Treatment, a Purifying Tonic Lotion, a Skin Enhancing Serum és a Lightweight Beautiful Skin Cream) tiszteletben tartják a bőr mikrobiótáját, megértik annak szükségleteit, egyben erősítik is azt, felfegyverzik a káros környezeti hatásokkal szemben méghozzá a sárkánygyümölcs kivonatával, amely prebiotikumként hat a bőrre és szabályozza a faggyútermelést.

Támogasd bőrödet egészséges táplálkozással! Íme 5 étel, amit érdemes rendszeresen fogyasztanod!