Így fesd be otthon a hajad – akkor is, ha már őszülsz

ősz haj,hajfestés,tippek Forrás: GettyImages
Ha még tartod magad a maradjotthonhoz, és stikában sem mész fodrászhoz, lehet, hogy most követed majd el életed első házi hajfestését. Meg tudod csinálni egyedül is, de kényelmesebb lesz, ha segít valaki. Adunk néhány tippet, hogy jól süljön el a dolog.

Egy barátnőm némi érzelmi zsarolással rávette a pasiját, hogy egy gondosan szervezett akció keretében guruljon el vele a fodrászához, mivel épp jön a szülinapja és még sose nézett ki ilyen “rémesen”.

Szóval a fodrász időre összeállította neki a festéket az ősz tincseire (környezettudatos papírtálkában, és még eldobható ecsetet is mellékelt hozzá), kiadta a fodrászüzlet ablakán, a pénz borítékban cserélt gazdát, majd haza siettek, mivel a festéknek fél órán belül a hajára kellett kerülnie.

A helyzet drámaiságát az is mutatja, hogy a barátnőm, aki eddig csak a fodrász kezét figyelte munka közben, és még sosem próbálta magának befesteni a frizuráját, a parkoló és a lakás közti távon próbálta elmagyarázni Gábornak a hajfestés alapvető lépéseit.

“A lényeg, hogy az ecset végével egyenes vonalban elválasztod a hajat és a választék mindkét oldalán jól bekened az ecsettel kb. négy centis szélességben. Nyugi, menni fog”
mondta.

Az akció végül meglepően jól sikerült - igaz én még nem láttam, csak hallomásból tudom, de a lényeg, hogy elsőre megugrották feladatot. És ha betartod a következő szabályokat, neked is össze fog jönni.

Ha már ősz a hajtöved, akkor tartós hajfestékekkel dolgozz. A féltartós hajszínezőkkel nem sokra mész, pár mosás után rémesen fogsz kinézni. Annál még az is jobb, ha ősz marad a hajad.

A nehéz részekkel kell kezdeni. Ott, ahol a legintenzívebben őszülsz, illetve ahol a legjobban látszik - például a forgón, vagy a halántékon. A szakértők szerint haladj a választékod irányából, a halánték, és homlokrész felé, gondosan ecsetelve, hogy ezeken a területeken sokáig és minél több festék dolgozhasson.

A választékon végighaladva két irányba dolgozz a hajadon, tincsneként újra elválasztva azt. Ha csak tövet festesz, akkor kb. 4-5 centi szélességben jól dolgozd bele az ecsettel a festéket, majd csinálj egy újabb választékot, párhuzamosan, kb. 0,5-1 centi szélességben, a hajad dússágától függően. Érezd, hogy minden tincs, minden hajszál kapott a festékből.

A hátsó területeknél nem lesz egyszerű dolgod, ha tudsz kérj segítséget, vagy fogj egy tükröt, de enélkül is kivitelezhető a dolog, maximum elsőre nem lesz annyira tökéletes.

Abból nem lehet gond, ha túl sok a festék, abból viszont igen, ha kevés. Szóval próbálj meg bőkezű lenni az ecsetkezelés során. És ha a végén még mindig marad festék, - mert általában marad -, akkor a legneccesebb területeken menj végig még egyszer. Masszírozd át a fejedet a kesztyűs kezeddel, hogy jobban beigya a festéket a hajad, ne maradjon foltos.

Időzítés. Nagyon fontos! Mindig nézd meg pontosan, hogy mikor kezdted el a festést és milyen gyorsan haladsz. Annyit minimum legyen fent a festék, amennyit az előírás mutat, de ha 20-30 percnél jóval lassabban kened fel, akkor egy kicsit lecsíphetsz belőle.

Az ősz hajszálak rakoncátlanok, egyszerűen máshogy működnek, mint a nem őszek. Ezért a hatóidő felénél nézd át a hajadat, hogy mindenhol a festék fedi-e a tincseid, vagy vannak olyan részek, amik kirúgták magukat.

Ha lejárt a tőfestés ideje, kicsit vizezd fel a maradék festéket, és mosd be vele a hajad többi részét is, majd hagyd rajta 5 percig, hogy egységessé váljon a szín.

Olyan nem létezik, hogy a bőrödre ne kerülne festék a művelet során: először szedd le a nagyját a festés után, aztán a maradékot távolítsd el a festék lemosása után. Erre bevethetsz például a sminklemosót, olívaolajat, babaolajat, de a folyékony mosószer is működhet. Ami kelleni fog még hozzá: egy vatta vagy egy szivacs. Ezzel finoman dörzsöld át a bőrödet, és kész is.

Ne válassz az eredeti, vagy ha már festett, akkor az aktuális hajszínedtől nagyon távol álló, vagy melegségben nagyon eltérő árnyalatot. Például fekete helyett mogyoróbarnát, sötétbarna helyett eperszőkét. Vannak nehézségi fokozatok, és ha te is ifjú Padavan vagy még, ezeket a váltásokat inkább bízd a profikra, ha majd újra kinyitnak a fodrászatok.

Ha megvagy a festéssel, és a hajmosással, tegyél fel hajpakolást a hajadra, meg fogja hálálni a törődést. És persze konzultálj a fodrászoddal mielőtt nekiesnél a frizurádnak. Valószínűleg nem fog örülni, hogy a házi festésedet neki kell majd helyrehoznia, de legalább tudjon róla és adjon tanácsot, milyen terméket válassz.

Oké, hogy folyton kezet mosol, de hogyan kell tisztán tartanod a hajad koronavírus idején? Nézd meg a galériát!