Cukorgyanta recept házilag: tőből kihúzza a szőrszálakat, ráadásul bőrbarát

Borítókép: Cukorgyanta recept házilag: tőből kihúzza a szőrszálakat, ráadásul bőrbarát Forrás: pexels/Marianna
A cukorgyanta elkészítése egyáltalán nem bonyolult, ráadásul olcsóbban kijön, mint az üzletekben kapható változatok. Ha szeretnél kipróbálni egy igazán hatékony szőrtelenítési módszert, olvass tovább, hiszen ez egy igazán egyszerű recept!

Ez a cikk az ÉVA Magazin 2021. évi 4. lapszámában jelent meg először „5 perces cukorgyanta" címmel.

Tudtad, hogy a korábbi lapszámainkat újra megvásárolhatod? Kattints ide!

Az elkészítése egyáltalán nem bonyolult, ráadásul olcsóbban kijön, mint az üzletekben kapható változatok. Ha szeretnél kipróbálni egy igazán hatékony szőrtelenítési módszert, kövesd receptünket!

Cukorgyanta recept

Hogy miért épp a cukorgyanta? Mert valóban kíméletes szőrtelenítési módszerről van szó, ami tökéletes választás lehet az érzékeny bőrűek számára is. Míg a hagyományos gyantázás közben a bőr felső, elhalt hámsejtjeit is eltávolítod, a cukorgyantázásnál ettől nem kell tartanod, csak a szőröd vesztheted. Ennek köszönhetően sokkal enyhébb fájdalommal és irritációval jár, mint más típusú gyanták. További jó hír, hogy a házi kencéhez csupán három összetevőre lesz szükséged.

Hozzávalók (A mennyiség két lábad egyszeri gyantázására elég.)

▶ 200 g kristálycukor

▶ 30 ml citromlé

▶ 30 ml meleg víz

Forrás: Getty Images
A tökéletes cukorgyanta recept titka a megfelelő főzés!

Elkészítés

Egy edényben keverd össze a vizet és a citromlevet, majd lassan adagold hozzá a cukrot. Folyamatosan kevergetve nagy hőfokon főzd addig, amíg világos, sárgás-aranybarnás színt nem kap. Fontos, hogy ne égesd oda, ne legyen sötét, mert akkor kihűlés után teljesen meg fog szilárdulni és használhatatlanná válik! Ha megvagy, a cukorgyantát öntsd ki egy tálba és hagyd nagyjából 30 percig hűlni. Vigyázz, mert ebben az állapotban még tényleg nagyon forró lesz, nehogy megégesd magad vele!

A hagyományos gyantával ellentétben a cukorgyantát nem szabad túl melegen használni. Addig kell várnod, amíg kellemes langyos nem lesz. Miután kihűlt, bevizezett kézzel még egy kicsit nyomkodd át a gyantát, hogy gyurma állagúvá váljon. Kezdheted a szőrtelenítést!

Hogyan használd?

A hagyományos gyantával ellentétben a cukorgyantát a szőr növekedési irányával ellentétes irányba kell felkenni, és a szőrnövekedéssel megegyező irányba kell lehúzni. A gyantát egyszerűen az ujjaiddal is felviheted a bőrödre, vagy használhatsz hozzá egy spatulát. Miután felvitted, vegyél egy nagy levegőt, határozottan fogd meg a gyanta szélét, és mint egy sebtapaszt, gyorsan rántsd le a bőrödről! Ha a cukorgyanta túlságosan folyós lett, a lehúzásához használj egy textildarabot.