Mindent a sajtról

Borítókép: Mindent a sajtról
A sajt a gasztronómia megunhatatlan fogása, akár előételként, akár főfogásként, akár hozzávalóként szerepel.

Felsorolni sem lehet a rengeteg fajtát, amelyek óriási választékban állnak a rendelkezésünkre az üzletek polcain. Ráadásul a bátrabbak az otthoni előállítással is szép sikereket érhetnek el.


Fotó: Photl.com

Készítésének eredete a Krisztus előtti időkre nyúlik vissza, egészen a juhok háziasításáig. Felfedezése valószínűleg egy véletlennek volt köszönhető: az állati gyomorban tartott tej aludttejre és savóra bomlott. Készítése fokozatosan fejlődött, változott az idők folyamán. A sajt rokonai között tartjuk számon a tejfölt, túrót, kefírt, joghurtot s bizony a kumiszt is.

Remek fehérjében gazdag étel, akár borozgatás közben is kiváló, s a felszolgálása sem haladja meg a kezdő házi asszonyok tudását. S hogy a vendéglátás még sikeresebb legyen, szívesen adunk néhány tanácsot.

1. A sajtot a hűtőszekrény ajtajában, esetleg a zöldséges rekeszben vagy hűvös kamrában tartsuk, jól záródó tároló edényben.

2. Felszolgálás előtt egy órával vegyük ki a hűtőből.

3. Az ínyenc vacsoravendégeknek szolgáljunk fel legalább egyfajta csípős, szagos sajtot is, például márványsajtot, érett kecskesajtot, ilmicit, kvarglit vagy pálpusztait.

4. A nemespenésszel érő
sajtot drótos sajtvágóval szeleteljük, így nem esik szét.


Fotó: Photl.com

5. A fűszeres sajtokat külön tálon kínáljuk, különben elnyomják a diszkrétebb ízű fajtákat.

6. A legtöbb sajt-gyümölcs kombinációt
jól kiegészíti egy könnyebb vörösbor vagy muskotály, de az erősebb zamatú sajtokhoz például burgundi illik.

Szuper sajtos ételek, receptek az evamagazin.hu-n: írd be a keresőbe a 'sajt' szót és válogass kedvedre!


7. Márványsajthoz, krémsajthoz és a lágy sajtokhoz
kínáljunk narancsot és mandarint, míg az őszibarack a márványsajttal, a göcsejivel, a camembert és a brie ízével párosítható.

8. A gorgonzola, márvány-, brie, cheddar, ementáli, trappista sajtot desszertként almával, szőlővel, körtével adjuk.

9. A következő változatos sajtkompozíció mindenki igényét kielégítheti. Lágy és puha sajtok: belpaese, bresse bleu, kecskesajt, camembert, gorgonzola,pálpusztai. Kemény és félkemény sajtok: cheddar, eidami,ementáli, gouda, gruyére, parmezán, óvári, ilmici, trappista. Kínáljunk hozzá kétszersülteket, barna kenyeret.

Nektke melyik a kedvenc, az örök megunhatatlan fajta? Mindenkinek jóízű falatozást, finom borokat, kellemes beszélgetéseket, napfényes vénasszonyok nyarát kívánunk.