Top 3 magyaros desszert - Best of Éva receptgyűjtemény

Borítókép: Top 3 magyaros desszert - Best of Éva receptgyűjtemény
Ezeket a klasszikus finomságokat sosem tudnánk megunni!

Valljuk be őszintén: rajonghatunk mi a legújabb, legkülönlegesebb desszertekért, de a régi, gyerekkorunkból felsejlő magyar ízeket, házias édességeket sosem fogjuk megunni! Persze a klasszikus receptekkel is kísérletezhetünk néha, akár csak annyra is, hogy más formában sütjük meg, tálaljuk őket. Ez a 3 recept nálunk az abszolút kedvencek közé tartozik, és szívünket-lelkünket belesütve ajánljuk most a ti asztalotokra is.

Rákóczi túrós

Ebből percek alatt egy falat sem marad majd...

Elkészítési idő: 10+30+50 perc
Rákóczi túrós
Hozzávalók
  • 25 dkg liszt
  • 5 dkg cukor
  • 12,5 dkg vaj
  • 1 tojás
  • csipet só
  • 75 dkg tehéntúró (a túrókrémhez)
  • 5 dkg tejföl (a túrókrémhez)
  • 11 dkg porcukor (a túrókrémhez)
  • 11 dkg porcukor (a túrókrémhez)
  • 12 dkg mazsola (a túrókrémhez)
  • 3 tojás sárgája (a túrókrémhez)
  • 1 citrom héja (a túrókrémhez)
  • 10 dkg baracklekvár (a túrókrémhez)
  • 3 tojás fehérje (szobahőmérsékletű, a tojáshabhoz)
  • 10 dkg cukor (a tojáshabhoz)

 

1. Keverd össze a lisztet, a cukrot és a vajat, míg morzsalékos állaga nem lesz, majd add hozzá a tojást. Ha nem áll össze, egy-két kiskanál hideg vizet adhatsz hozzá. Csomagold fóliába vagy nyújtsd 3-4 mm vastagra és tedd kivajazott, kilisztezett formába, majd legalább 20 percig hagyd állni a hűtőben. Tegyél sütőpapírt és sütőbabot a tésztára, és süsd 180 fokon 10–15 percig, majd vedd le a sütőpapírt és süsd 10 percig.

2. A mazsolát áztasd meleg vízbe (esetleg teába vagy rumba) 10 percre, szűrd le, majd a lekvár kivételével a többi hozzávalót keverd krémesre. Kanalazd az elősütött tésztára a lekvárt, rá a túrókrémet és süsd
10 percig.

3. A tojásokat elektromos habverővel verd enyhén habosra és fokozatosan adagold hozzá a cukrot, míg fényes, kemény habot nem kapsz. Vedd ki a tortát, a hőfokot csökkentsd 150 fokra, a habot kanalazd a tortára, majd további 10 percig süsd.

Mákosguba-torta

Régi nagy kedvencünk, új, ünnepi köntösben...

Elkészítési idő: 45 perc
6 személyre
Mákosguba-torta
Hozzávalók
  • 7 db kifli
  • 6 dl tej
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje
  • 2 tojássárgája
  • 1 egész tojás
  • 10 dkg darált mák
  • 6 dkg kristálycukor
  • 6 dkg porcukor
  • 2 tojásfehérje (habhoz)
  • 0,6 dl víz (habhoz)
  • 12 dkg cukor (habhoz)

Nincs is alkalmasabb (és gyorsabb) ünnepi desszert, mint ez a tőrőlmetszett magyar recept. :)

1. lépés
A megszikkadt kifliket karikázd fel! A tojások sárgáját keverd ki a kristálycukorral és a vaníliával, és add a meleg tejhez. Keverd addig, amíg a cukor felolvad. A mákot keverd el a porcukorral.
2. lépés
Egy csatos tortaforma alját fedd le egy réteg kiflikarikával. Helyezz egy réteget körbe a forma szélére is. Locsold meg a tejes keverékkel és szórj rá mákot. Folytasd addig, amíg el nem fogy a kifli.
3. lépés
180fokra előmelegített sütőben süsd 20 percig. A tojásfehérjét verd fel félig. A vízből és cukorból főzz szirupot.
4. lépés
Helyezd a szirupba a cukorhőmérőt. Amikor elérte a 115 fokot, vedd le a tűzről. Elektromos habverővel újra kezdd el verni a fehérjét és vékony sugárban öntsd hozzá a szirupot. 5 percig verd a habot, amíg fényes és kemény lesz.
5. lépés
Kanalazd a habot a tortára és süsd pár percig felső sütésen.

Házi Szilvásgombóc

Az igazi, nagymama féle...

Házi szilvásgombóc – csak érzéssel
Hozzávalók
  • 1 kg krumpli
  • 20-30 dkg liszt (legalább)
  • 1 ek búzadara
  • 1 ek zsír
  • 1 tojás
  • 1 kg szilva
  • zsemlemorzsa (ízlés szerint)

Ez az, amit nem lehet leírni, látni és érezni kell.
Nem nagy dolog, az egyik legegyszerűbb tészta, csak az állagát kell érezni, mennyire legyen puha.

1. lépés
A krumplit meg kell főzni, ki kell, hogy hűljön, mielőtt dolgozol vele. (Én előző nap főzöm meg.) 1 kg krumplihoz 20-30 dkg lisztet írnak, de mindig többet vesz fel. Azért nem szabad sokkal többet hozzáadni, mert kemény lesz a tészta. Amikor gyúrjuk, sodorjuk, mindig lisztezni kell a deszkát, ezt is bele kell kalkulálni. Nem baj, ha kicsit ragad, könnyebb összeragasztani a gombócot. A liszten kívül 1 evőkanál búzadarát, 1 evőkanál zsírt, (jobb, mint az olaj) sót és 1 tojást kell összegyúrni az áttört krumplival. Gondolom, a gombócok elkészítése már megy. Ne vedd túl komolyan, mikor készíted – akkor finom lesz. Egyébként, ha olajban átsütöd, akármilyen a gombóc, ízleni fog mindenkinek.