Top 3 magyaros desszert - Best of Éva receptgyűjtemény
Valljuk be őszintén: rajonghatunk mi a legújabb, legkülönlegesebb desszertekért, de a régi, gyerekkorunkból felsejlő magyar ízeket, házias édességeket sosem fogjuk megunni! Persze a klasszikus receptekkel is kísérletezhetünk néha, akár csak annyra is, hogy más formában sütjük meg, tálaljuk őket. Ez a 3 recept nálunk az abszolút kedvencek közé tartozik, és szívünket-lelkünket belesütve ajánljuk most a ti asztalotokra is.
Rákóczi túrós
Ebből percek alatt egy falat sem marad majd...
- 25 dkg liszt
- 5 dkg cukor
- 12,5 dkg vaj
- 1 tojás
- csipet só
- 75 dkg tehéntúró (a túrókrémhez)
- 5 dkg tejföl (a túrókrémhez)
- 11 dkg porcukor (a túrókrémhez)
- 11 dkg porcukor (a túrókrémhez)
- 12 dkg mazsola (a túrókrémhez)
- 3 tojás sárgája (a túrókrémhez)
- 1 citrom héja (a túrókrémhez)
- 10 dkg baracklekvár (a túrókrémhez)
- 3 tojás fehérje (szobahőmérsékletű, a tojáshabhoz)
- 10 dkg cukor (a tojáshabhoz)
1. Keverd össze a lisztet, a cukrot és a vajat, míg morzsalékos állaga nem lesz, majd add hozzá a tojást. Ha nem áll össze, egy-két kiskanál hideg vizet adhatsz hozzá. Csomagold fóliába vagy nyújtsd 3-4 mm vastagra és tedd kivajazott, kilisztezett formába, majd legalább 20 percig hagyd állni a hűtőben. Tegyél sütőpapírt és sütőbabot a tésztára, és süsd 180 fokon 10–15 percig, majd vedd le a sütőpapírt és süsd 10 percig.
2. A mazsolát áztasd meleg vízbe (esetleg teába vagy rumba) 10 percre, szűrd le, majd a lekvár kivételével a többi hozzávalót keverd krémesre. Kanalazd az elősütött tésztára a lekvárt, rá a túrókrémet és süsd
10 percig.
3. A tojásokat elektromos habverővel verd enyhén habosra és fokozatosan adagold hozzá a cukrot, míg fényes, kemény habot nem kapsz. Vedd ki a tortát, a hőfokot csökkentsd 150 fokra, a habot kanalazd a tortára, majd további 10 percig süsd.
Mákosguba-torta
Régi nagy kedvencünk, új, ünnepi köntösben...
- 7 db kifli
- 6 dl tej
- 1 vaníliarúd kikapart belseje
- 2 tojássárgája
- 1 egész tojás
- 10 dkg darált mák
- 6 dkg kristálycukor
- 6 dkg porcukor
- 2 tojásfehérje (habhoz)
- 0,6 dl víz (habhoz)
- 12 dkg cukor (habhoz)
Nincs is alkalmasabb (és gyorsabb) ünnepi desszert, mint ez a tőrőlmetszett magyar recept. :)
Házi Szilvásgombóc
Az igazi, nagymama féle...
- 1 kg krumpli
- 20-30 dkg liszt (legalább)
- 1 ek búzadara
- 1 ek zsír
- só
- 1 tojás
- 1 kg szilva
- zsemlemorzsa (ízlés szerint)
Ez az, amit nem lehet leírni, látni és érezni kell.
Nem nagy dolog, az egyik legegyszerűbb tészta, csak az állagát kell érezni, mennyire legyen puha.