Így lesz tökéletes a süteményed
Ezeken a sötét, ködös, hideg estéken ti is gyakrabban készítetek finom, illatos süteményeket? Ugye, mennyivel otthonosabb a lakás ilyenkor? Segítünk, hogy az eredmény még tökéletesebb, a siker még egyértelműbb legyen. Jó tanácsainkból szemezgessetek bátran!
Fotó: Photl.com
- Ha a sütemény túl kemény lett, kiszáradt, még forrón burkoljuk tiszta ruhába, hogy a saját gőzében puhuljon kicsit.
- A teasütemény hetekig friss marad, ha jól záródó dobozban tartjuk. Egy félbe vágott alma segíti a megpuhulását. (A karácsonyi mézeskalácshoz mindenképp tegyünk.)
- Az édes tésztákba is tegyünk egy csipet sót, mert sokkal ízletesebbek lesznek.
- Ha a diós töltelékhez szánt diót először a sütőben egy kicsit megpirítjuk, sokkal finomabb lesz a süti.
- Vízbe mártott késsel könnyebben szeletelhetünk.
- Ha a gyúrt tésztába szánt vaj nagyon kemény, egy szerűbb, ha a lisztet langyosítjuk meg a mikróban, s így már könnyebb beledolgozni a vajat, margarint.
- A vajkrémhez szánt vajat, margarint nem szabad felolvasztani, csak mikróban vagy gőz felett meglágyítani.
- Szebb színű lesz a tojássárgája, ha csipet sót dolgozunk bele. A tojásfehérjét is keményebb habbá tudjuk felverni egy pici só hozzáadásával.
- A sütemények tetejét tojás helyett megkenhetjük sötétre pirított cukor felfőzött, majd kihűtött oldatával. Ez a karamelloldat ledugaszolva, hűtőben sokáig eltartható.
- A csokoládét óvatosan olvasszuk, mert ha túl forróra melegítjük, elvesztheti a színét. Ha fakó lett, kevés kávéval javíthatunk rajta.
- A túl lágyra sikerült dió vagy máktöltelékbe keverjünk darált kekszet. Adhatunk hozzá zsemlemorzsát is, de ilyenkor tegyünk még bele rumot, reszelt citromhéjat, nehogy zsemle ízű legyen a sütemény.
Fotó: Photl.com
- Ha a recept szerint reszelni kell a tésztát, tegyük előbb 20-30 percre a fagyasztóba, így könnyebb vele dolgozni.
- A szalakálit használat előtt mindig áztassuk egy kevés tejbe, s így a tejjel együtt adjuk a tésztához.
- Könnyebben elválik a tészta a tepsitől, ha sütés után a hideg kőpadlóra tesszük.
Boldog közös családi majszolásokat kívánunk!