Avas? Fonnyadt? Beszáradt? Ne dobd ki!

Borítókép: Avas? Fonnyadt? Beszáradt? Ne dobd ki!
Varázsoljunk márciusban friss diót, tegyünk a család asztalára zamatos lekvárokat! Hogyan? Ezt is eláruljuk és még sok mást.


Fotó: Photl.com

- A tél folyamán nedvességét vesztett diót áztassuk egy kis ideig hideg tejben, majd szikkadás után daráljuk meg. Pont olyan, mint a friss.

- A megfonnyadt hagymákat vágjuk fel, dinszteljük meg sóval és zsiradékkal, majd jól záródó kis üvegekbe tegyük. Hagymával készült ételeknél használhatjuk fel. Hűtőben több hétig eláll.

- Beszáradt lekvárt keverjünk el meleg vízzel, lassan kevergetve melegítsük fel. Olyan, mint új korában. Ha esetleg penészes, azonnal dobjuk ki, még akkor is, ha sikerült leszedni azt a tetejéről.

- Az avas zsír elveszti kellemetlen szagát, ha hagymával vagy egy darab kenyérhéjjal felforraljuk.

- Az étolajat nem tanácsos alacsony hőmérsékleten tartani, mert homályos, zavaros lesz. Legjobb tárolása szobahőmérsékleten, sötét, száraz helyen történik.

- Tarhonyát, zsemlemorzsát, mákot, hüvelyeseket vászonzacskóban, szellős helyen tarthatunk el legtovább.

Mihez kezdj a maradékkal? Segítünk, kattints ide!


Fotó: Photl.com

- A margarinnal készült étel vajízűvé válik, ha a tepsit sütés előtt vajjal kenjük ki.

- A gomba készítésénél soha ne szedjük le a kalap héját, mert abban van a legtöbb vitamin. A szárát se vágjuk le, csak a homosos alsó talprészt, így a rántott gomba sütésénél a lyukban nem áll meg az olaj.

- A rántani szánt gombát először szűrőkanálra téve 2-3 percig abáljuk enyhén ecetes vízben, majd jól csepegtessük le, így nem szívja magába az olajat.

- A műbeles virsli ízletebb lesz, ha nem vízben, hanem gőz felett főzzük.

- A hüvelyeseket langyos vízben mossuk meg, ugyancsak langyos vízben tegyük fel főni. Csak akkor sózzuk, amikor már majdnem megpuhult, különben megkeményedik.

Az ételmérgezés tünetei a rossz közérzettől, akár az azonnali orvosi beavatkozást igénylő életveszélyig is terjedhetnek, de ha odafigyelünk, a minimálisra csökkenthetjük ennek kockázatát. Kattints a részletekért!