Mihez kezdj az ünnepi maradékkal? 13 tipp

Mihez kezdj az ünnepi maradékkal? 13 tipp

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

T

Ti is túlbecsültétek a család karácsonyi, újévi fogyasztását? Ne dobjatok ki semmit, segítünk.

Elöljáróban fontos leszögezni, hogy bár vétek kidobni a maradékot, azért mindig legyünk óvatosak, mert a megromlott étel komoly egészségügyi problémákat okozhat a gyomorrontástól az ételmérgezésig. Általános szabály, hogy gombás ételeket és olyan főtt tésztákat, amelyek nyers anyagokkal (pl. mák, túró) készültek, nem használhatunk fel újra. Ha gyanús, inkább öntsük ki, ne ezzel takarékoskodjunk.


Fotó: Photl.com

Van azonban néhány étel, amelynek még hasznát vehetjük. Íme:


1. A maradék dióbelet, mandulát, mogyorót (összevágva vagy darálva) tegyük jól záródó zacskóba és helyezzük a mélyhűtőbe, ahol akár egy évig is eláll. Felhasználás előtt szobahőmérsékleten engedjük fel.

2. A megkeményedett sajtot áztassuk tejben, majd tiszta ruhában szárítsuk meg. Ismét friss és ízletes lesz.

3. Maradék pörkölt kiváló alapanyaga lehet később a székelykáposztának, rakott káposztának, hortobágyi húsos palacsintának. Kis adagokban lefagyasztva sokáig felhasználható.

4. A sült hús maradéka apróra vágva vagy darálva, tejföllel elkeverve isteni ízt ad például a rakott tésztának vagy más töltelékes étkeknek.


Fotó: Photl.com

5. Ne várjuk meg, amíg a karácsonyra beszerzett, de el nem fogyasztott gyümölcsök romlásnak indulnak. Tartósítsuk őket aszalással! Ez alacsony hőmérsékleten történő vízelvonást jelent. A gyümölcsöt mossuk meg, szükség esetén hámozzuk (pl. narancs, banán), majd daraboljuk egyenlő nagyságú, nem túl nagy darabokra. Helyezzük a tepsit 60-70 fokos sütőbe, nyert ügyünk van, ha légkeveréses. A szárítás idejét nem lehet előre meghatározni, ez mindig az adott gyümölcs nedvességtartalmától függ, akár több óra is lehet. Addig maradjon a sütőben, amíg összenyomva nedvesség nem préselhető belőle.

6. Próbálkozhatunk a szitára tett almakarikák forró radiátoron történő szárításával, s ha ügyesek vagyunk, ez is isteni finomra sikerül.

7. A főtt hús pástétomok alapanyaga, vagy egyszerűen készítsünk mellé valami könnyű főzeléket, jól fog esni a sok nehéz étel után.

8. A párolt rizs rakott ételek elkészítéséhez használható.

9. Burgonyapüréből fincsi pogácsa süthető. A tört krumpliból pedig tojással, zsemlemorzsával, fűszerekkel összekeverve, pogácsa alakúra formázva, olajban kisütve ízletes főzelékfeltétet kapunk.

10. A főtt leveszöldséggel készítsünk rizottót vagy salátát.

11. A száraz zsemle vagy kifli töltelékekhez használható, kockára vágva, pirítva levesbetét, darálva pedig házilag készült zsemlemorzsa.

12. A gyümölcsök fenséges bólé alapanyagai is, kísérletezzünk bátran.

13. És végül: a narancshéj a radiátoron szárítva isteni illatot varázsol a lakásba.

Neked is van néhány jól bevált trükköd? Oszd meg kommentben!

Tovább olvasok
Fizetőeszköz, radír és szerelmi kötés – 19 érdekesség a kenyérről

Augusztus 20-a az Új Kenyér ünnepe, ennek apropójából összegyűjtöttünk egy halom izgalmas információt róla, amit eddig valószínűleg te sem ismertél.

A nagyobb áruházláncok iskolakezdési katalógusai egyben (hogy idén se kelljen keresgélned)

Nyomtatott reklámújságok helyett bőven elég egy helyen csekkolni (és összehasonlítani) az árakat.

Napi horoszkóp augusztus 17.: a Bikákat komoly elismerés teszi boldoggá, a Rákok fontos döntést hoznak meg

A hosszú hétvége első napján is érdemes elolvasnod a csillagok üzenetét, hisz ismét izgalmas dolgokat tudhatsz meg!

Melyik a legjobb kardioedzés, ha hasból szeretnék fogyni?

Egyáltalán nem mindenki van oda a kardióért, de ha zsírt szeretnél égetni, akkor muszáj beiktatni az edzéstervedbe. Szerencsére sokféle kardioedzés létezik.

Híres emberek, akiket gyerekkori barátság fűz össze

Hollywood tele van ikonikus barátságokkal. Sztárok, akik együtt dolgoznak, esznek, edzenek, sőt még a vörös szőnyegre is együtt sétálnak fel. És vannak olyan hírességek, akik már gyerekkoruk óta ismerik egymást.

Neked mi a szupererőd? Teszteld magad!

Töltsd ki a tesztet és írd meg nekünk, hogy eltaláltuk-e a szupererődet.

Voilà! 5 híres francia mártás, amivel bárkit lenyűgözhetsz

A klasszikus francia konyhának köszönhető a legtöbb hideg és meleg alapmártás vagy más néven anyamártás. A hollandi, a spanyol, a velouté, a besamel, a marinara és persze a majonéz is. Ezek mind-mind nélkülözhetetlenek a francia konyhában és ma már a miénkben is.

Bölcsebbé és talpraesettebbé tesz az utazás – használd ki!

Persze mindenki úgy utazik, ahogy akar. De miért ne utaznál úgy, hogy az a szellemi fittségedre is jó hatással legyen?

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Vesd bele magad a nyárba és fizess elő 40% kedvezménnyel 1185 Ft-ért!

Csak 1185 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem