Amit a sonkákról tudni érdemes: 7 tipp
1. Bár kapható gyárilag gyorsérlelt, nyers, füstölt hús és főtt, füstölt, kötözött sonka is, ezekről lebeszélnénk. Az ünnepre hagyományosan pácolt-füstölt sonka, lapocka az igazi.
2. A legjobb, ha a sonkát főzés előtt egy éjszakára vagy néhány órára hideg vízbe teszed. Így részben kiázik belőle atartósításhoz használt só. Langyos vízben le is moshatod.
3. Főni hideg, tiszta vízben tedd fel: annyiban, amennyi jól ellepi. Van, aki egy fej vöröshagymát, borsot, fokhagymát, babérlevelet, esetleg egy rozmaringágat is tesz a főzőlébe. Alapszabály, hogy annyi órát főzd, ahány kilós a sonka.
4. Ha szép lassan főzöd, a fölösleges zsiradék is kifő belőle, de a hús finom, ízletes marad. A főzés addig tart, amíg a sonka bőrén a villa könnyen átszalad, s a csont lazán megfordul ahúsban. Amikor megpuhult, kapcsold le a lángot, és hagyd a saját levében kihűlni a húst. Ekkor öntsd le a levét, majd asonkát borítsd be fóliával, és tedd hideg helyre. Afőzést ne hagyd az utolsó pillanatra, mert a sonka napokig eláll, hideg helyen szépen összedermed, és könnyű lesz szeletelni.
5. A füstölt hús főzőleve remekül hűthető, sőt, fagyasztható, ha még melegen leszűröd, aztán kihűtöd, lapos kanállal leszeded a tetejéről a megdermedt zsírt és szétosztod műanyag dobozokba. Leggyakrabban székelykáposztához használják fel, de lássuk be: az elég súlyos étel. Krúdy Gyula röviden így írta le: „Ízes pörköltet készítünk, kifacsart hordós káposztával, kevés vízzel, füstölt lével megfőzzük. Liszttel kevert tejfellel sűrítjük.”
6. Ami a nagy húsvéti trakta után igazán pihenteti a gyomrunkat, az egy zsenge zöld leves. Főzés előtti este áztass be 10deka alaposan megmosott árpagyöngyöt. Karikázz fel 2szál újhagymát, kevés olajon párold meg, és adj hozzá egy kis csokor, csíkokra vágott medvehagymát is. Fél perc múlva öntsd fel 1 liter sonka főzőlével. Tegyél bele 1 nagy, kockára vágott krumplit és a megpuhult gerslit. Fűszerezd fehér borssal, őrölt köménnyel, majoránnával. Amikor a burgonya teljesen megpuhult, lyukas kanállal szedd ki, és villával törd össze, majd tedd vissza a levesbe. Addig főzd, amíg a gersli is puha lesz. Tálalás előtt az apróra vágott petrezselymet oszd szét atányérok alján, arra szedd rá a forró levest.
7. A másik felhasználási mód a hüvelyesekből főzött leves vagy főzelék. A fűszeres vöröslencse gyorsan elkészül, se előzetes áztatást, se sűrítést nem igényel. Egy fej vöröshagymát apríts fel finomra, karikázz fel 1 szál sárgarépát, és olívaolajon pirítsd őket kicsit. Egy citrom reszelt héját futtasd meg az olajon. Add hozzá a lencsét is (nem kell beáztatni!), sózd és borsozd meg, öntsd fel kétszer több füstölthús-lével, mint amennyi ellepné. Keverj bele 1 kis doboz paradicsompürét, 1-2 szem csillagánizst, 1 kávéskanál köményt, egy kis piros csípős paprikát és 1babérlevelet (főzés után kidobjuk). Facsard bele a citrom levét, addig főzd, amíg a lencse szinte teljesen szétesik.
Szöveg: Simándi Júlia, fotó: europress/stockfood
ÉVA TV: Séfünk, Kósa Ákos ínycsiklandó húsvéti sonkát készít a saját egyedi módszerével. Kattints ide, hogy megtudd, mi az!