A tökéletes rizs nyomában

Borítókép: A tökéletes rizs nyomában
Tuti receptek, hogy ne maradjon kemény, de szét se főjön, össze se tapadjon...

Nem csak kezdő házi asszonyok problémája a rizs "szakszerű" elkészítése. Sok veszély fenyegetheti a köretünket: szétfőhet vagy épp kemény maradhat, és még a gyakorlottabbaknál is előfordul néha, hogy a szemek összetapadnak. Ez persze mindig akkor történik, amikor nagyon jót akarunk készíteni, mert mondjuk vacsoravendégeket várunk. Egy-egy biztos, már sokszor kipróbált recept azonban magabiztosabbá tehet minket a menü elkészítésében. Adunk most néhány ötletet.


Fotó: Photl.com

Három tuti recept:

1. Öntsük a rizst egy lábosba, minden 10 dkg-hoz adjunk 2,5 dl vizet. Forraljuk fel, majd fedő alatt kis lángon 20-25 percig főzzük.

2. Főzzük a rizst bő sós vízben puhára, majd szűrjük le, csepegtessük le alaposan.

3. Tegyünk fel a rizs mennyiségének kétszeresénél egy picit kevesebb vizet forrni. (Például, ha egy pohárnyi a főzendő rizsünk, picit kevesebb, mint két pohár vizet forraljunk.) Közben a rizst egy kevés olajon pirítsuk meg, de vigyázzunk színt ne kapjon, inkább csak átmelegedjen. A sót szórhatjuk a rizsre, de a vízbe is tehetjük. A forrásban lévő vizet öntsük rá a forró rizsszemekre, fedjük le, tegyük takaréklángra. Kb. 20 perc után, mikor már a vizet teljesen beszívta, kapcsoljuk ki a tűzhelyet, és 5-10 percig még pihentessük az ételt.


Fotó: Photl.com

Néhány tipp, ha még tökéletesebbet szeretnél:

- Nem tapadnak össze a rizsszemek, ha főzővizéhez néhány csepp olajat, illetve valamilyen zsiradékot adunk.

- Gyönyörű hófehér lesz, ha a főzővízhez néhány csepp citromlevet vagy ecetet öntünk.

- Főzés előtt a szemeket jó alaposan mossuk át folyó víz alatt, így a rizst ragacsossá tevő keményítőrétegtől is megszabadulunk.

Nektek van bevált receptetek? Várjuk az elronthatatlan ötleteket!

Rengeteg rizzsel készült ételrecept vár titeket az evamagazin.hu-n: írjátok be a keresőbe a 'rizs' szót, és válogassatok kedvetekre. A mi aktuális kedvencünk a Mexikói vörös rizs és a Sajtos-brokkolis sült rizs.