Rendszerezettotthon-kiáltvány 5 pontban

Borítókép: Rendszerezettotthon-kiáltvány 5 pontban Forrás: gardenista.com
Csak egyszer kell megcsinálod, aztán már csak fenntartanod a rendszert.

Egyszer talán már mindenki vágyott arra, hogy hazaérve egy sokkal rendszerezettebb otthonba térjen vissza, mint ahonnan reggel elindult. Jó is lenne, ha létezne egy rendrakó csodatündér, aki, ha koppint a pálcájával minden a helyére kerül, a tér átláthatóbbá válik és a fölösleges dolgok kikerülnek a polcokról. Sajnos varázsolni nem tudunk – milyen jó is lenne –, azonban azt megtaníthatjuk magunknak, hogy miként tegyük egyszer igazán rendbe az otthonunkat és hogy hogyan legyünk képesek ezt fenn is tartani. Most készítettünk egy 5 pontból álló ún. „rendszerezettotthon-kiáltványt”, amihez mi is igyekszünk ezentúl tartani magunkat, hogy ne érezzük azt időről-időre, hogy elárasztanak bennünket a hasztalan holmik. Tartsatok velünk és vegyétek rá ti is magatokat az effajta rendrakásra.

1)) Szelektálj és mondj le a szükségtelen holmikról!

Ez mindenre értendő, a ruháktól az elektronikus kütyükig. Ne dobj ki semmit, hanem rendszerezd csoportokba a feleslegessé vált tárgyakat és ajánld fel másoknak, akiknek esetleg szükségük lehet még rá. Magadnak csak azokat a mindennapi tárgyakat tartsd meg, amelyeket tényleg minden nap vagy legalább heti egyszer használsz.

2)) Szerezz be, alakíts ki igényes rendszerezőket!

Először is nézz szét a házad táján, miből tudnál mutatós és egyben jól átlátható dobozokat, tartókat eszkábálni. Ha ezt meg tudod tenni, azzal még az otthoni hulladékot is csökkented. Ha kész vagy az otthoni újrahasznosítással és még szükségét érzed több rendszerezőnek, szerezz be olyanokat, amelyekbe nem ömlesztve, hanem szépen pakolva férnek el a cuccaid. Tipp: készíts egyedi kábelrendszerezőket használaton kívüli, masszív dobozokból.

Forrás: gardenista.com

3)) Vásárolj kevesebb, de minőségibb holmit!

Pont úgy, ahogyan egy minimál gardrób kialakításánál, az élettered más részein is vedd figyelembe a tartósságot, fenntarthatóságot. Például ne vegyél olyan konyhai eszközöket, amelyek láthatóan gyengébb anyagból készültek és valamivel kevesebbe kerülnek; inkább költs a jobbakra egy picivel többet, illetve vegyél használtat olcsóbban, ami már bizonyította a kopásállóságát!

4)) Találj mindennek új, praktikusabb helyet!

Eddig a harmadik fiókban voltak a fakanalak, de így nem érted el őket túl könnyen? Törd meg a megszokást és tedd őket új, praktikusabb helyre, vegyél falra szerelhető rendszerezőket, hogy minden kéznél legyen. És ami mindennél fontosabb: használat után mindent a helyére tegyél vissza! Így nem fognak kallódni és keveredni a holmik az otthonodban!

5)) Készíts leltárt, írd össze mid van!

Ez elsőre kissé időigényesnek tűnhet, de százszor is meg fogod még köszönni magadnak. Először is, a rendszerezők aljára írj egy számot. Nyiss egy füzetet vagy egy excel-táblázatot, adj nevet (vagy betűkódot) a szobáidnak és minden szoba alá rendeld oda a számozott rendszerezőket. Rendszerezőnként írd fel a legfontosabb, ám kevésbé használatos holmikat, hogy ha legközelebb keresnéd – és fogalmad sem lesz hol van –, akkor csak ki keljen nyitni az emlékeztetődet és azonnal megtalálni. Tipp: ugyanez működik költözésnél is, csak akkor a lezárt dobozokkal.