Zsenge bárány mentamártással | Elkészítési idő: 20 perc (+3 óra hűtés), sütési idő: 1 és egynegyed óra Hozzávalók: - 2 kiló kicsontozott fiatal báránycomb,
- 2 evőkanál olívaolaj,
- 4 gerezd fokhagyma,
- 2 evőkanál citromlé,
- 2 evőkanál friss oregánó (szurokfű, rigani), só, frissen őrölt feketebors,
- 1 kiló krumpli,
- 2 és fél deci húsleves (kockából is lehet),
- 2 ágacska friss rozmaring.
A mentamártáshoz: - 2 maroknyi friss mentalevél,
- 2 evőkanál őrölt mandula,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 1 deci olívaolaj,
- 2 evőkanál citromlé (6 személyre)
| |
1. Keverd össze az olajat, a szétzúzott fokhagymát,az oregánót, a sót és a borsot egy tálkában, és a báránycombot kívül-belül (a csont helyén „alagút” keletkezik) alaposan dörzsöld be. Csavard fóliába vagy takard le, és legalább 3 órára, de akár egy éjszakára tedd hűtőbe.
2. Melegítsd fel a sütőt 200 fokra.
3. A cikkelyekre vágott krumplit vékonyan olajozott tűzálló tálban szépen rendezd el, a rozmaringot tedd a tetejére és öntsd le a húslevessel. A báránycombot fektesd a krumpliágyra, és fedő nélkül süsd legalább egy-másfél órán keresztül. Akkor jó, ha belül puha, kívül pedig ropogós.
4. Vedd ki a tálból a húst és lefedve hagyd pihenni negyedórát.
5. Közben növeld a sütő hőmérsékletét 250 fokra, dugd vissza a krumplit, és süsd még egy darabig, hogy megbarnuljon.
6. A mentamártáshoz mixerrel vagy darálóval készíts a mentalevelekből, a mandulából és a fokhagymából sima masszát, keverd bele az olajat és a citromlevelet. Ízlés szerint sózd, borsozd.
7. Tedd vissza húst a krumpli tetejére és kínáld mellé a mentaszószt. Jól illik hozzá a káposztasaláta.