Zöldfasírt kapros joghurtmártással

Borítókép: Zöldfasírt kapros joghurtmártással
Vega vendégváró különlegesség cukkiniből.

Hozzávalók (4 személyre):
- 20 deka cukkini
- 6 szál újhagyma
- 10 deka feta sajt
- 15 deka zsemle morzsa
- 2 tojás
- 1 kis csokor mentalevél
- 1 kis csokor kapor
- 2 deci görög joghurt
- Csipetnyi frissen őrölt szerecsendió, só, bors


1. Gyaluld le a cukkinit, sózd meg és fél óráig hagyd szűrőben, hogy lecsöpögjön a leve.

2. Közben melegítsd fel a sütőt 190 fokra. Tegyél félre vagy 8 evőkanálnyi morzsát, a többit pedig sütőlapon vagy tepsiben pirítsd kábé 10–15 percig, míg aranysárga nem lesz. Néha kevergesd meg.

3. Öblítsd le a cukkinit és kézzel facsarj ki belőle annyi nedvességet, amennyit csak tudsz. Még papírtörlő között is nyomkodd ki, mert ha túl vizes marad, akkor a fasírt nyúlós lesz, nem pedig ropogós.

Ezt az ételt jóval előbb is elkészítheted, tartsd hűtőben és közvetlenül fogyasztás előtt melegítsd fel. Ropogós retekkel még finomabb.

4. Keverd össze a cukkinit az enyhén felvert tojásokkal, a finomra aprított újhagymával és mentával, a meg nem pirított morzsával és a frissen őrölt szerecsendióval. Sózd, borsozd ízlésed szerint.

5. Formálj a masszából kábé 4 centi átmérőjű pogácsákat, és egy lapos tálon forgasd bele őket a pirított morzsába úgy, hogy minden oldalukat befedje. Kézzel is lapogasd rá a prézlit, nehogy lehulljon sütés közben.

6. Egy serpenyőben forrósíts fel annyi olajat, hogy a pogácsák feléig érjen. Egy-egy oldalukat 3 percig süsd, majd papírtörlővel itasd le róluk a felesleget.

7. A joghurtot keverd össze a nagyon finomra aprított kaporral és kínáld a zöldfasírt mellé.